Są osoby, które nie wyobrażają sobie dnia bez kawy. Pomyślałam, że przyda nam się na forum taki wątek, więc do dzieła ;)
Kawa poranna
Składniki:
2 łyżeczki NESCAFÉ Classic
2-3 krople soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
Sposób przygotowania:
Kawę poranną parzy się z minimum dwóch yżeczek kawy NESCAFÉ. Następnie do tak zaparzonej kawy trzeba wcisnąć 2-3 krople soku z pomarańczy. Uwalnia się wtedy cudowny aromat kawy, a połączenie NESCAFÉ i świeżej pomarańczy to cudowne orzeźwienie rankiem.
Maxi Mocca, czyli maksymalne kawowe szaleństwo
Składniki (2 porcje):
2 łyżeczki NESCAFÉ Classic
3 łyżeczki Kakao Nestlé NESQUIK
200 ml zimnego mleka
2 gałki/yżki lodów Scholler Manhattan Ice cream Double Chocolate
Kostki lodu wg. preferencji
2 cząstki czekolady Goplana Klasycznej Gorzkiej
Sposób przygotowania:
Do miksera dodać wszystkie składniki i wymieszać na szybkich obrotach przez ok. 20 sekund do momentu połączenia wszystkich składników. Podawać w wysokich szklankach dekorując startą na tarce czekoladą.
Kawa Miętowa - After Eight
Składniki:
1 łyżeczka NESCAFÉ Classic
1 czekoladka NESCAFÉ After Eight
1 łyżeczka bitej śmietany
cukier wg preferencji
Sposób przygotowania:
1. Przygotować 150 ml gorącej kawy NESCAFÉ Classic.
2. Przełamać czekoladkę NESCAFÉ After Eight i włożyć do filiżanki. Dokładnie wymieszać.
3. Dodać bitą śmietanę.
Kawa Egipska
Składniki:
1 łyżeczka NESCAFÉ Classic
cukier wg preferencji
1/8 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka bitej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Przygotować 150 ml gorącej kawy NESCAFÉ Classic.
2. Dodać cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszać.
3. Dodać bitą śmietanę.
Kawa po fryzjersku
Składniki:
5 dkg kawy
600 ml wody
6 dkg cukru
50 ml rumu
120 ml śmietany kremówki
4 dkg czekolady
4 kulki lodów śmietankowych
Sposób przygotowania:
Kawę zaparzyć i wymieszać z cukrem, wlać rum. Do szklanek włożyć po kulce lodów, wlać kawę, na wierzch położyć ubitą śmietankę i posypać startą czekoladą.
Kawowy dotyk
Składniki:
3 jaja
1 kostki masła
4 łyżeczki kawy NESCAFÉ
1 płaska łyżeczka kakao
biszkopciki
2 łyżki koniaku lub wódki
1 szklanki drobno posiekanych orzechów
Sposób przygotowania:
Na małym ogniu należy utrzeć kawę, masło, żółtka oraz cukier. Następnie do całości dodać kakao i jeszcze przez chwilę ucierać. Kolejnym krokiem jest dodanie białek do przygotowanej masy i ubicie całości. Na dnie salaterki wykładamy biszkopty nasączone alkoholem, przykrywamy to przygotowanym kremem wymieszanym z siekanymi orzechami. Całość można podawać posypane kakao.
Miód NESCAFÉ
Składniki:
łyżeczka NESCAFÉ
50 ml mleka
łyżeczka miodu
cynamon
goździk
Sposób przygotowania:
Na dno filiżanki 175 ml sypiemy kawę. Następnie zalewamy ją kieliszkiem mleka oraz dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy aż kawa się rozpuści. Następnie zalewamy gorącą wodą. Do tak przygotowanego napoju dosypujemy szczyptę cynamonu oraz goździka.
Kawowy smoothie, czyli kawa na lato
Składniki:
200 ml mleka
czubata łyżka NESCAFÉ
łyżka cukru
łyżeczka rozpuszczonej czekolady
2 - 3 szklanki lodu
Sposób przygotowania:
Do miksera wlewamy mleko i czekoladę oraz wsypujemy kawę i cukier. Całość dokładnie miksujemy. Następnie wrzucamy kostki lodu i dokładnie rozdrabniamy. Należy podawać w wysokich szklankach oraz spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Kawa po królewsku
Składniki:
5 dkg kawy NESCAFÉ
100 ml likieru kawowego
50 ml koniaku
120 ml śmietanki kremowej
6 dkg cukru pudru
2 dkg czekolady w proszku
600 ml wody
Sposób przygotowania:
Przygotować bitą śmietanę. Następnie zaparzyć kawę i połączyć ją z czekoladą, alkoholem oraz cukrem. Należy pamiętać, aby pozostawić trochę sproszkowanej czekolady do końcowego udekorowania. Tak przygotowaną kawę należy rozlać do filiżanek i udekorować wcześniej przygotowaną bitą śmietaną. Na wierzch sypiemy szczyptę sproszkowanej czekolady