Czy wiecie, że owoce jarzębiny zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew?
Robicie z jerzębiny przetwory? Jeśli tak to jakie? A może spożywacie jarzębinę w innej postaci, np.: herbatek?
16 sierpnia 2011 14:32 | ID: 612713
Moja mama robiła konfitury. Nie smakowały mi za bardzo. Ale na bazie tych przesmażonych konfitur takich już skarmelizowanych robiła jarzębiak.
16 sierpnia 2011 14:33 | ID: 612714
Przyznam szczerze, ze nigdy nie interesowałam sie jarzebina, jak poza ozdoba stołu w wazonie...
Ciekawe!
16 sierpnia 2011 14:34 | ID: 612715
Moja mama robiła konfitury. Nie smakowały mi za bardzo. Ale na bazie tych przesmażonych konfitur takich już skarmelizowanych robiła jarzębiak.
No właśnie , a co to jest ten jarzębiak?, bo kojarzy mi się z alkoholem.
16 sierpnia 2011 14:38 | ID: 612717
Przyznam szczerze, ze nigdy nie interesowałam sie jarzebina, jak poza ozdoba stołu w wazonie...
Ciekawe!
To tak jak ja. Pamiętam tylko z dzieciństwa jako korale i jako... Naboje
Chętnie spróbowałabym czegoś z jarzębiny.
16 sierpnia 2011 14:48 | ID: 612726
jarzębina czerwona od razu skojarzyła mi się z tytułem piosenki :)
16 sierpnia 2011 15:06 | ID: 612745
16 sierpnia 2011 16:09 | ID: 612775
jarzębina czerwona od razu skojarzyła mi się z tytułem piosenki :)
Stąd tytuł ;) od tej piosenki ;)
16 sierpnia 2011 16:21 | ID: 612781
Kiedyś dostałam od znajowmej konfiturę z jarzebiny.Dodawałam ją do herbaty:)
16 sierpnia 2011 18:01 | ID: 612875
Nigdy nie robiłam nic do jedzenia z jarzębiny...co najwyżej korale jako dziecko...
16 sierpnia 2011 18:34 | ID: 612915
Kiedyś dostałam od znajowmej konfiturę z jarzebiny.Dodawałam ją do herbaty:)
o to tak jak pigwę...
16 sierpnia 2011 22:56 | ID: 613175
Kiedyś jadłam konfiturę z jarzębiny ale taką "sklepową". Służyła jako dodatek do mięs. Jakoś jej smak nie za specjalnie mnie urzekł. Nie na tyle, żeby własnorecznie konfitury z niej robić :)
17 sierpnia 2011 00:35 | ID: 613232
wow a ja mam taka piekna na drzewach przed domem.
17 sierpnia 2011 00:57 | ID: 613239
Nigdy nie robiłam nic do jedzenia z jarzębiny...co najwyżej korale jako dziecko...
ja podobnie ;)
17 sierpnia 2011 11:40 | ID: 613477
17 sierpnia 2011 16:09 | ID: 613784
Jadłam dżem z dodatkiem jarzębiny i piłam kiedyś sok z jej dodatkiem.
17 sierpnia 2011 20:36 | ID: 613915
mi smak jarzębiny nie odpowiada - jak dla mnie za cierpki ...
24 sierpnia 2011 19:29 | ID: 619259
mi smak jarzębiny nie odpowiada - jak dla mnie za cierpki ...
Do mnie najbardziej przemawia ilośc karotenu, dzięki niemu ładniejszy jest koloryt skóry ;)
18 września 2011 18:53 | ID: 640291
Myślicie, że można już zbierać?
18 września 2011 18:59 | ID: 640298
mi smak jarzębiny nie odpowiada - jak dla mnie za cierpki ...
Żeby pozbyć się cierpkiego smaku należy owoce mocno przemrozić i dopiero wtedy robić z niej konfitury,soki czy dawać do pieczonych mięs...
To nie jest smak dla każdego - podobnie jak żurawina dodawana do pieczeni...
5 października 2011 16:40 | ID: 652577
mi smak jarzębiny nie odpowiada - jak dla mnie za cierpki ...
Żeby pozbyć się cierpkiego smaku należy owoce mocno przemrozić i dopiero wtedy robić z niej konfitury,soki czy dawać do pieczonych mięs...
To nie jest smak dla każdego - podobnie jak żurawina dodawana do pieczeni...
to tak jak aronię
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.