Podzielcie się proszę Waszymi sprawdzonymi przepisami na pyszne kremy do tortów. Z czego i jakie kremy robicie?
8 sierpnia 2011 20:59 | ID: 607226
Nikt nie ma sprawdzonego przepisu;(?
8 sierpnia 2011 21:00 | ID: 607228
kupuje z oetkera chyba i miksuje z margaryna...
8 sierpnia 2011 21:21 | ID: 607245
a z jakiej okazji?
:)
i jaki smak by Cie interesował?
8 sierpnia 2011 21:24 | ID: 607249
a z jakiej okazji?
:)
i jaki smak by Cie interesował?
Urodziny synka , pierwsze;) Smak sama nie wiem, może jakiś owocowy albo budyuniowy czy czekoladowy.
8 sierpnia 2011 21:25 | ID: 607252
Ja robie z jajek ubijanych na parze , to jest przepis ze starej ksiazki kucharskiej mojej mamy , tylko pozyczylam znajomej a na pamiec nie znam Wychodzi swietny mozesz podzielic na kilka czesci i robic rozne smaki
8 sierpnia 2011 21:26 | ID: 607254
Wejdz na strone EWA GOTUJE i woisz kremy moze cos znajdziesz jak potrzebny ci szybko
8 sierpnia 2011 21:30 | ID: 607258
Tak myslałam własnie:)
Wiesz co, ja swojej malej na urodziny robiłam na bazie bitej smietany - ubita 36%- , dodałam fixu zeby smietana nie opadla.
Byl pyszny.
Jak układalam warstwe biszkoptu , potem smietana, na to owoce i znowu biszkopt.
Maliny i brzoskwinie - fantastyczne połaczenie, albo truskawki i banany:)
Dzieci smiało moga smakowac.
Wiele kremow, robi sie na bazie jajek, a dla dzieci to bym nie dała.
Ale mam fajny przepis na krem czekoladowy do tortu , fakt ze z jajkami, ale zawsze fantastycznie mi wychodzi:
200g gorzkiej czekolady
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 łyzeczka ekstraktu waniliowego
wiecej: http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Tort-urodzinowy.html
alkoholu tylko nie dodaje:)
8 sierpnia 2011 22:38 | ID: 607343
Tak myslałam własnie:)
Wiesz co, ja swojej malej na urodziny robiłam na bazie bitej smietany - ubita 36%- , dodałam fixu zeby smietana nie opadla.
Byl pyszny.
Jak układalam warstwe biszkoptu , potem smietana, na to owoce i znowu biszkopt.
Maliny i brzoskwinie - fantastyczne połaczenie, albo truskawki i banany:)
Dzieci smiało moga smakowac.
Wiele kremow, robi sie na bazie jajek, a dla dzieci to bym nie dała.
Ale mam fajny przepis na krem czekoladowy do tortu , fakt ze z jajkami, ale zawsze fantastycznie mi wychodzi:
200g gorzkiej czekolady
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 łyzeczka ekstraktu waniliowego
wiecej: http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Tort-urodzinowy.html
alkoholu tylko nie dodaje:)
Dzięki frutka, chyba zrobięśmietanowy albo budyniowy by ominąć dodawanie jajek;)
8 sierpnia 2011 23:08 | ID: 607376
Ja polubiłam torty z bitą śmietaną, ale kupne
22 lipca 2012 20:30 | ID: 809766
Odświerzam temat . Przede mną mega - ważna impreza i chciałabym gości poczęstować tortem , który przygotuję sama . Z wykonaniem biszkoptu nie powinnam mieć problemu . Szukam jednak sprawdzonego przepisu na krem . Liczę na Waszą pomoc ....
22 lipca 2012 20:40 | ID: 809767
1 szklanka śmietanki kremowej
8 dag cukru pudru
2-3 łyżki kakao
4 dag rodzynków
4 dag migdałów
Śmietanę oziębić i ubić podając pod koniec cukier puder. Następnie podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao, a do drugiej opłukane rodzynki oraz sparzone, obrane ze skórki i starte migdały.
22 lipca 2012 20:42 | ID: 809768
1 szklanka śmietanki kremowej
8 dag cukru pudru
2-3 łyżki kakao
4 dag rodzynków
4 dag migdałów
Śmietanę oziębić i ubić podając pod koniec cukier puder. Następnie podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao, a do drugiej opłukane rodzynki oraz sparzone, obrane ze skórki i starte migdały.
dzięki serdeczne . Czy ubitą śmietanę niczym nie utrwalasz / np. żelatyną / ?
22 lipca 2012 20:47 | ID: 809771
Odświerzam temat . Przede mną mega - ważna impreza i chciałabym gości poczęstować tortem , który przygotuję sama . Z wykonaniem biszkoptu nie powinnam mieć problemu . Szukam jednak sprawdzonego przepisu na krem . Liczę na Waszą pomoc ....
Ja mam starą książkę kucharską mojej mamy i zawsze robię z tego przepisu 3 jajek 7 łyżek cukru ubijam na parze do białości Zjąć z pary jak będzie ciepłe i ubijać do wystygnięcia Tłuszcz utrzeć i dodawac po łyżce ubite jaja nie przerywając ucierania , aż masa bedzie pulchna i jednolita rozdzielam mase i dodaję do smaku , kawę czy kakaao czy jakiś kolorek mozna skomponowac Biszkopt nasaczam wodą z cytryną, żeby nie był tort za słodki U mnie się zajadają takim tortem
22 lipca 2012 20:52 | ID: 809772
Odświerzam temat . Przede mną mega - ważna impreza i chciałabym gości poczęstować tortem , który przygotuję sama . Z wykonaniem biszkoptu nie powinnam mieć problemu . Szukam jednak sprawdzonego przepisu na krem . Liczę na Waszą pomoc ....
Ja mam starą książkę kucharską mojej mamy i zawsze robię z tego przepisu 3 jajek 7 łyżek cukru ubijam na parze do białości Zjąć z pary jak będzie ciepłe i ubijać do wystygnięcia Tłuszcz utrzeć i dodawac po łyżce ubite jaja nie przerywając ucierania , aż masa bedzie pulchna i jednolita rozdzielam mase i dodaję do smaku , kawę czy kakaao czy jakiś kolorek mozna skomponowac Biszkopt nasaczam wodą z cytryną, żeby nie był tort za słodki U mnie się zajadają takim tortem
dziękuję Basiu . Nigdy nie ubijałam jajek na parze - bałam się . Tym razem jednak zaryzykuję , bo chyba warto ...
22 lipca 2012 20:56 | ID: 809773
Odświerzam temat . Przede mną mega - ważna impreza i chciałabym gości poczęstować tortem , który przygotuję sama . Z wykonaniem biszkoptu nie powinnam mieć problemu . Szukam jednak sprawdzonego przepisu na krem . Liczę na Waszą pomoc ....
Ja mam starą książkę kucharską mojej mamy i zawsze robię z tego przepisu 3 jajek 7 łyżek cukru ubijam na parze do białości Zjąć z pary jak będzie ciepłe i ubijać do wystygnięcia Tłuszcz utrzeć i dodawac po łyżce ubite jaja nie przerywając ucierania , aż masa bedzie pulchna i jednolita rozdzielam mase i dodaję do smaku , kawę czy kakaao czy jakiś kolorek mozna skomponowac Biszkopt nasaczam wodą z cytryną, żeby nie był tort za słodki U mnie się zajadają takim tortem
dziękuję Basiu . Nigdy nie ubijałam jajek na parze - bałam się . Tym razem jednak zaryzykuję , bo chyba warto ...
Na biszkopt też ubijam na parze To nic trudnego Pilnowac , żeby jaja nie były zbyt gorące i wtedy zdjąć i ubijać dalej Wody nie musi byc dużo Naprawdę warto jak dpopiescisz tą mase to zobaczysz, że super Nie lubię tych w proszku , bo mam zgage ...
22 lipca 2012 20:57 | ID: 809774
Odświerzam temat . Przede mną mega - ważna impreza i chciałabym gości poczęstować tortem , który przygotuję sama . Z wykonaniem biszkoptu nie powinnam mieć problemu . Szukam jednak sprawdzonego przepisu na krem . Liczę na Waszą pomoc ....
Alino w tortowym temacie polecam http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/torty.html Szukałam kiedys długo przepisu na tort urodzinowy, bez proszku do pieczenia i maślanej masy. I tam znalazłam idealne przepisy dla mnie;) Wszystko proporcje podane i wyliczone z aptekarską dokładnością;)
PS. To żadna reklama więc chyba mnie nikt nie "wymoderuje"
22 lipca 2012 21:00 | ID: 809775
Odświerzam temat . Przede mną mega - ważna impreza i chciałabym gości poczęstować tortem , który przygotuję sama . Z wykonaniem biszkoptu nie powinnam mieć problemu . Szukam jednak sprawdzonego przepisu na krem . Liczę na Waszą pomoc ....
Alino w tortowym temacie polecam http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/torty.html Szukałam kiedys długo przepisu na tort urodzinowy, bez proszku do pieczenia i mdłej maślanej masy. I tam znalazłam idealne przepisy dla mnie;) Wszystko proporcje podane i wyliczone z aptekarską dokładnością;)
PS. To żadna reklama więc chyba mnie nikt nie "wymoderuje"
dzięki . Na wszelki wypadek zapisałam tą stronę w zakładkach , bo przepisy na niej są super ...
30 września 2016 16:35 | ID: 1344540
Zrobię krem z dyni, na bazie pomarańczy. Troszkę eksperyment. Zobaczę co wyjdzie..
30 września 2016 20:25 | ID: 1344560
Dobry wieczór kochana, jak dawno mnie tutaj nie było,
Mam super, sprawdzony od lat przepis na krem do tortów ,
Przepis tary jak świat, ale sprawdza się zawsze i wszędzie
Podstawowa masa:
200 g masła
150 g cukru pudru
3 zółtka
1 łyzka spirytusu
Żółtka z cukrem ubić na parze aż będą "białe" następnie dodać masło ( musi miec temperaturę pokojową) i na koniec spirytusik, To jest baza, a to jaki chcecie smak zależy od was, Ja robie truskawkowy *( dodaje truskawki) kakowy- kawy rozpuszczalnej, pomarańczowy- pomarańcze wszystko delikatnie ubijam.
Polecam:)
30 września 2016 20:31 | ID: 1344562
To trzeba spróbować. Tylko nie wiem czy ten spiritus tak dla dziecka potem.. w sumie taka ilość to i odparuje..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.