Wszystko z dynią :)
DYNIA W OCCIE.
Wykonanie: dynię pokroić i zalać na 24 godziny zimnym octem przygotowanym na pół z wodą.
Na drugi dzień odcedzić i gotować w syropie do przezroczystości, dodać dużo skórki cytrynowej i migdałów.
Na trzeci i czwarty dzień zlewać syrop, przesmażyć i gorącym zalać dynię.
Ostatni raz dynię ułożyć w słoje i dopiero zalać.Na 1 litr dyni brać skórkę z jednej cytryny, 3 dag migdałów i pół szklanki cukru.
KONFITURA Z DYNI.
Wykonanie: łyżeczką do wydrążania kartofli wykrawać okrągłe kuleczki z obranej i oczyszczonej z pestek dyni, sparzyć to na cztery godziny zwyczajnym octem gotującym z dodatkiem odrobiny wody, po czym wylać w worek, niech tak do drugiego dnia odsiąka. Zrobić syrop z 1 1/2 szklanki cukru na 25 dag dyni, wody tyle, ile cukier zabierze. Zagotować syrop z kulkami dyni. Wyjmować dynię z syropu i wkładać w słoje, przesypując cieniutko szatkowanymi migdałami, i krojoną w paseczki skórką cytrynową bez białego spodu, kawałkami cynamonu i paroma goździkami, wcisnąć dość obficie cytrynę. Zalać syropem.
Na drugi dzień sprawdzić, czy syrop nie jest zbyt rzadki, wtedy ostrożnie zlewać go z owocu i gotować do odpowiedniej gęstości dodając nieco cukru.
Gdy syrop gotowy, chłodnym zalać dynię i mocno zakręcić słoik.
PIKLE Z DYNI.
Wykonanie: obraną, oczyszczoną, i pokrojoną w dowolne kawałki banię obmyć i ugotować w dobrze słonej wodzie, przelać przez sito, niech odsiąknie.
Wystudziwszy wkładać w słoje i zalać wychłodzonym octem uprzednio przegotowanym z korzeniami.
Przekładać marynowaną szalotką.
ZUPA Z DYNI NA BULIONIE.
Składniki: 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego, 75 dag dyni bez skóry i pestek, 3 duże cebule, 3 łyżki soku z cytryny, 3/4 szklanki śmietany, łyżka mąki, cukier, pieprz, sól.
Wykonanie: dynię i obrane cebule pokroić w kostkę, włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, posolić. Gotować na małym ogniu około 30 minut, przestudzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać sok z cytryny, zagotować, zabielić śmietaną starannie wymieszaną z mąką, przyprawić cukrem, solą i pieprzem, jeszcze raz zagotować. Podawać z grzankami z bułki.
ZUPA Z DYNI NA MLEKU.
Składniki: 50 dag dyni bez pestek i skóry, 4 szklanki mleka, łyżeczka cukru, pieprz, sól.
Wykonanie: dynię opłukać, pokroić w kostkę, zalać szklanką wrzątku, posolić i gotować pod przykryciem, aż zmięknie (około 20 minut), a potem zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Mus z dyni zalać gorącym mlekiem, przyprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą, zagotować. Podawać z grzankami z bułki.
DYNIA ZAPIEKANA Z RYŻEM.
Składniki: 1 kg dyni, 3/4 szklanki ryżu, 2 duże cebule, 2 jaja, 1/2 szklanki tartego żółtego sera, 2 łyżki oleju, łyżka sosu sojowego, zielenina, sól.
Sos pomidorowy: łyżka masła lub margaryny, łyżka mąki, 1/2 szklanki wywaru z warzyw, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, 2 łyżki śmietany, cukier, sól, pieprz.
Wykonanie: ryż ugotować na sypko. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i gąbczasty miąższ. Twardy miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać z ryżem, sosem sojowym, jajami i usmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulą. Masę włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Z mąki i tłuszczu sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zabielić kwaśną śmietaną.
Dynię z ryżem zalać gorącym sosem pomidorowym, posypać utartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć potrawę z piecyka, posypać posiekaną zieleniną i podać na stół w naczyniu, w którym się zapiekała. Jeść z pikantną surówką.
DYNIA Z MAKARONEM.
Składniki: 1 kg dyni, 2-3 łyżki oleju, 4 jaja, 20 dag makaronu (wstążki), łyżeczka mielonego cynamonu, 2-3 łyżki cukru, sól; tłuszcz i bułka tarta do formy.
Wykonanie: ugotować makaron. Umytą dynię obrać i po usunięciu pestek pokroić na drobne kawałki, a następnie obsmażyć na oleju, wymieszać z makaronem, ubitymi z cukrem jajami i cynamonem. Odrobinę posolić.
Uzyskaną masę przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.
PURÉE Z DYNI.
Składniki: ok. l kg dojrzałej dyni, 3/4 szklanki soku pomidorowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka mąki, pół szklanki jogurtu naturalnego, pól łyżki soku z cytryny, po pół pęczka szczypiorku, natki pietruszki i koperku, szczypta cukru, sól, pieprz.
Wykonanie: dynię obrać i usunąć pestki, miąższ pokroić na kawałki, zalać sokiem pomidorowym i dokładnie zmiksować. Mus przełożyć do rondla, dodać oliwę i sok z cytryny, posolić i dusić na niewielkim ogniu ok. 20 min.
Mąkę wymieszać z jogurtem, tak aby nie było grudek, i wlać do purée.
Gotować je na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje, doprawić cukrem i pieprzem, posypać posiekaną zieleniną.
Podawać do dań mięsnych.
DYNIA Z POMIDORAMI.
Składniki: 70 dag dyni, 2 łyżki tłuszczu do dyni, 2-3 łyżki ketchupu, szklanka śmietany lub mleka, 25 dag pomidorów, łyżka tłuszczu do zasmażki, łyżka mąki, sól, cukier, pieprz i papryka mielona do smaku.
Wykonanie: dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę razem z pomidorami. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć nie rumieniąc, połączyć z dynią, pomidorami i ketchupem. Dusić na małym ogniu często mieszając do odparowania wody, przetrzeć.
Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć, dodać przygotowaną masę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, zagotować.
SMACZNEGO