Kupiłam w sklepie łososia dzikiego ( dzwonki), ale nie mam pomysłu jak go przyrządzić- może macie jakieś sprawdzone przepisy?
29 maja 2011 10:00 | ID: 542821
kochane;d
29 maja 2011 10:20 | ID: 542835
ja takie dzwonka pieklam w folii auloniowej w piekarniku, chyba troszke mala kladlam na nie..
sama nie pamietam
29 maja 2011 10:25 | ID: 542838
ale najpierw trzeba rozmrozić tak?
29 maja 2011 10:26 | ID: 542840
ale najpierw trzeba rozmrozić tak?
my chyba mrozonego robilismy
29 maja 2011 10:27 | ID: 542842
aha, a nie rozgotrował się w tym piekarniku?
29 maja 2011 10:33 | ID: 542844
aha, a nie rozgotrował się w tym piekarniku?
byl pycha... nie rozlecial sie.
29 maja 2011 10:34 | ID: 542847
mniam mniam
29 maja 2011 10:36 | ID: 542848
mniam mniam
no pyszny jest...mmmmmmm
29 maja 2011 10:36 | ID: 542849
weź już przestań bo się nie mogę doczekać obiadu!!
29 maja 2011 10:38 | ID: 542850
weź już przestań bo się nie mogę doczekać obiadu!!
29 maja 2011 10:39 | ID: 542852
Asiu my robimy dzikiego łososia z porem cebulką i pieczarkami pod beszamelem czosnkowo chrzanowym.
Jak cchcesz to podam Ci przepis!
29 maja 2011 10:46 | ID: 542855
dawaj!
29 maja 2011 12:30 | ID: 542894
Łosoś pod beszamelem czosnkowo-chrzanowym
Składniki:
Filet z dzikiego łososia (500-600 gramów) lub dzwonka dzikiego łososia
1 cytryna
300-500 gramów pieczarek
jeden por(biała część)
1 duża cebula
200 gramów żółtego sera
masło+oliwa do smażenia
sól, pieprz, przyprawy wg uznania, ale koniecznie świeża kolendra
Beszamel czosnkowo-chrzanowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
3 ząbki czosnku
łyżka tartego chrzanu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczyamy od rozmrożenia ryby (trudno będzie o świeżego, dzikiego łososia). Najlepiej pozostawić filety w lodówce na najniższej półce przez całą noc, ewentualnie można je rozmrozić w chłodnej wodzie, ale pierwszy sposób jest zdecydowanie lepszy. Filety dokładnie oglądamy, sprawdzamy, czy przypadkiem nie ma gdzieś ości, które należy usunąć.(jeśli chodzi o dzwonka to lekko zeskrobać łuski) Skrapiamy sokiem z połowy cytryny, dodajemy przyprawy, w tym na wierzch koniecznie kolędrę i okładamy cienko pokrojonymi plasterkami cytryny (druga połówka). Pozostawiamy w chłodnym miejscu na conajmniej godzinę.
W tym czasie zajmiemy się pozostałymi składnikami. Pieczarki płuczemy, kroimy na plastry i podsmażamy na maśle z dodatkiem oliwy. Cebulę kroimy na dość grube półplastry, por kroimy w półplasterki - szklimy razem, ale na oddzielnej patelni, nie z pieczarkami. Lekko solimy. Tak powstały warstwy naszej zapiekanki. Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Baza - wykonanie tradycyjne, jedynie dodatki nieco inne. Roztapiamy masło, wrzucamy makę, chwilę podsmażamy razem i dodajemy powoli 1,5 - 2 szklanki mleka. Sos powinien być dość gęsty, ale płynny, tak, zeby można było zalać zapiekankę. Kiedy będzie już prawie gotowy należy dorzucić 3 zmiażdżone ząbki czosnku + łyżeczkę tartego chrzanu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pora na ostatni etap - układanie wszystkiego w naczyniu żaroodpornym. Robimy to warstwowo - pieczaki, cebula+por, ryba. Z takiej ilości łososia powinny powstać 2 warstwy.
Całość zalewamy uprzednio przygotowanym beszamelem czosnkowo-chrzanowym. Posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy w piekarniku około 40 minut. Podajemy z ryżem, obficie posypując całość koperkiem.
29 maja 2011 12:35 | ID: 542897
Asiu napisz, jak wyszedł ten łosoś, bo nigdy nie próbowałam:)
29 maja 2011 12:37 | ID: 542898
napiszę po południu bo jeszcze się rozmraża;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.