Dostałam od siostry takie cudo:
Zazwyczaj rozpuszcza się w tym ser i macza grzanki.
Zblizają się męża urodziny, przyjdą znajomi i chce to wypróbować. Macie jakieś sprawdzone pomysły?
Może czekolada?
5 maja 2011 10:50 | ID: 511674
Fajna rzecz - jadłam serowe z grzankami. Rewelka!
Ale czekolada podobno też może być...
5 maja 2011 10:51 | ID: 511676
nigdy nie jadłam tak,ale musi być fajnie
5 maja 2011 10:55 | ID: 511687
A co moczyć w czekoladzie?
Myslałam o truskawkach, bananach a może bezach...sama nie wiem czy na wieczór lepsze na słodko czy na ostro.
5 maja 2011 10:59 | ID: 511696
A co moczyć w czekoladzie?
Myslałam o truskawkach, bananach a może bezach...sama nie wiem czy na wieczór lepsze na słodko czy na ostro.
Można jeszcze winogrona...
Wszystko zależy od tego co zamierzasz przygotować poza tym...
5 maja 2011 11:06 | ID: 511713
Jadłam kiedyś chrupki kukurydziane,które maczało się w rozpuszczonej czekoladzie pyszne...Jeśli chodzi o urodziny męża proponuję truskawki maczane w czekoladzie a następnie w posiekanych pistacjach oczywiście przez gości...
5 maja 2011 11:08 | ID: 511717
A co moczyć w czekoladzie?
Myslałam o truskawkach, bananach a może bezach...sama nie wiem czy na wieczór lepsze na słodko czy na ostro.
Bardzo dobrze komponuje się smak słono-słodki.Polecam
Wiem,że są chrupki kukurydziane świderki.Tylko nie wiem czy odpowiadałaby ci ta propozycja.
5 maja 2011 11:21 | ID: 511740
Składniki
275 g gruyere’a (ser)
275 emmentalera
1 ząbek czosnku, przecięty na pół
300- 400 ml wytrawnego białego wina
5 łyżeczek kirszu
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta startej gałki muszkatołowej
Do zanurzania
biały chleb (ewentualnie czosnkowy), pokrojony w kostkę o boku 3 cm
surowe warzywa w plasterkach
gotowana szynka, pokrojona w kostkę
Przygotowane
Posmarować czosnkiem wnętrze naczynia do fondue i zagotować w nim wino na małym ogniu. Dodawać starty ser, stale mieszając drewnianą łyżką. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z kirszem i dodać do gorącej serowej mieszaniny i mieszać, aż zgęstnieje. Doprawić płyn pieprzem i gałką muszkatołową. Przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu aż do dna i stale podgrzewać.
5 maja 2011 11:36 | ID: 511745
Jadłam kiedyś chrupki kukurydziane,które maczało się w rozpuszczonej czekoladzie pyszne...Jeśli chodzi o urodziny męża proponuję truskawki maczane w czekoladzie a następnie w posiekanych pistacjach oczywiście przez gości...
ależ bym to zjadła :))
chyba pobiegnę zaraz do sklepu.
5 maja 2011 12:28 | ID: 511791
A co moczyć w czekoladzie?
Myslałam o truskawkach, bananach a może bezach...sama nie wiem czy na wieczór lepsze na słodko czy na ostro.
Na słodko jest całkiem nieźle, ale szybko może się przejeść. Ja bym wybrał serowe z dodatkiem wina, wg przepisu magdalenadelamur. Do zanurzenia warto używać czosnkowych bagietek, tych do piekarnika (w Biedronce są niezłe).
5 maja 2011 21:17 | ID: 512498
A co moczyć w czekoladzie?
Myslałam o truskawkach, bananach a może bezach...sama nie wiem czy na wieczór lepsze na słodko czy na ostro.
w czekoladzie polecam pianki ;)
5 maja 2011 21:20 | ID: 512504
Oj chyba częściej będę "odpalać" to fondue. Dzieki Wam za pomysły.
5 maja 2011 21:46 | ID: 512550
Alaaaaa Ty to mi zawsze na coś smaka narobisz
5 maja 2011 23:16 | ID: 512642
Alaaaaa Ty to mi zawsze na coś smaka narobisz
Ja też aż się głodna zrobiłam
6 maja 2011 06:38 | ID: 512761
u brata na weselu było wielkie founde. leciała z niego czekolada a obok na tacach były poukładane owocowe szaszłyki...boskie :)))
14 maja 2011 13:36 | ID: 523890
To już dziś, będzie jednak ser i grzanki. Nie wiem jeszcze jak się za to zabrać :))))
14 maja 2011 13:42 | ID: 523892
Można najpierw zorganizować serowe przekąski: chlebek, warzywa, kiełbaska, mięsko. A potem czekoladowe szaleństwo z owocami.
14 maja 2011 13:51 | ID: 523902
Ja teraz mam zamiar zakupić sobie Raclette. Też fajna sprawa na wieczorne spotkania.
Founde też fajna sprawa. Można cuda z tym wyczyniać. Nawet gotowane ziemniaczki można maczać, albo pierś z kurczaka. Możesz postawić też pomidorki, ogórki krojone, marchewkę, paprykę, dosłownie wszysto. Każdy skomponuje sobie to co będzie chciał. Ja najbardziej lubię kurczaczka w kosteczkę i w serze. Do tego bagietka pokrojona.
14 maja 2011 13:53 | ID: 523903
To już dziś, będzie jednak ser i grzanki. Nie wiem jeszcze jak się za to zabrać :))))
Grzanki podpiecz w piekarniku, żeby były chrupiące. mniam mniam
Ale narobiłaś mi smaka.
14 maja 2011 15:03 | ID: 523951
To już dziś, będzie jednak ser i grzanki. Nie wiem jeszcze jak się za to zabrać :))))
Grzanki podpiecz w piekarniku, żeby były chrupiące. mniam mniam
Ale narobiłaś mi smaka.
Hihi grzanki podsmarzę na patelni z czosnkiem :)
To mój debiut w tym temacie, zobaczymy czy mi i gościom zasmakuje.
14 maja 2011 16:24 | ID: 523996
To już dziś, będzie jednak ser i grzanki. Nie wiem jeszcze jak się za to zabrać :))))
Grzanki podpiecz w piekarniku, żeby były chrupiące. mniam mniam
Ale narobiłaś mi smaka.
Hihi grzanki podsmarzę na patelni z czosnkiem :)
To mój debiut w tym temacie, zobaczymy czy mi i gościom zasmakuje.
też dobrze, doda jeszcze lepszego smaku
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.