Bardzo lubię jajka faszerowane łososiem.
6 jaj
1 mała cebulka
50 gram wędzonego łososia
sól, pieprz
łyżka posiekanego koperku
kilka gałązkek koperku do dekoracji
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Zalać zimną wodą i wystudzić, gdy ostygną obrać je delikatnie i przekroić na połówki. Wyjąc z nich żółtka, wymieszać z posiekanym drobno łososiem, cebulką i koperkiem. Pastę doprawić do smaku. Nadzienie nakładać do jajek. Udekorować gałązkami koperku.
Faszerowane jaja w skorupkach
6 jaj ugotowanych (w skorupkach)
5 dag pieczarek
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Wykonanie: Jaja przekroić na pół. Ze skorupek wyjąć białka z żółtkami, rozgnieść widelcem. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać pokrojone pieczarki, smażyć do momentu, aż odparuje z nich sok. Przestudzone pieczarki wymieszać ze szczypiorkiem i jajkami, doprawić solą i pieprzem. Masę pieczarkową wkładać delikatnie do skorupek, lekko ugnieść, posypać wierzch tartą bułką i zrumienić na patelni na pozostałym tłuszczu.
SmaczneGO