29 marca 2011 05:40 | ID: 471688
29 marca 2011 07:55 | ID: 471732
Oczywiście, że robiłam...wielokrotnie:)
Bardzo je lubie
Chyba zrobie je na święta...Teść ma imieniny...
29 marca 2011 07:57 | ID: 471735
...robiłam kiedyś - domownicy zajadali się, dla mnie mocno za słodka, pomimo, że lubię kremy:-)
29 marca 2011 08:34 | ID: 471765
Robiłam ze dwa razy. Ciasto smaczne dosć. Ostatnio nie widziałam w sklepach.
29 marca 2011 08:40 | ID: 471779
A ja zrobię z podwójnej porcji. Będzie taaaaki wielki. Albo może dwa mniejsze..Na święta przy gościach, aby każdy mógł chociaż spróbować.
29 marca 2011 08:56 | ID: 471806
Widzę, że połowa planuje go zrobić bardzo mnie to cieszy- po kawałku od każdego i mam ciasto na święta
29 marca 2011 09:03 | ID: 471817
Widzę, że połowa planuje go zrobić bardzo mnie to cieszy- po kawałku od każdego i mam ciasto na święta
Jaka spryciula
29 marca 2011 09:06 | ID: 471821
Pychotka! Polecam banana pokroić na mniejsze kawałki, gdyż lepiej się kroi. Potwierdzam kopiec z pudełka jest smaczniejszy. Robiłam podobną wersję domową, ale krem jest niedopodrobienia!
29 marca 2011 17:46 | ID: 472434
Kasia i jak wyszło ciasto
29 marca 2011 17:58 | ID: 472449
Kasia i jak wyszło ciasto
Niedługo będziemy mieli gości to ich poczęstuje ciastem.A sama jeszcze nie jadłam czekam na męża.Później dodam jakieś zdjęcia.
29 marca 2011 18:01 | ID: 472450
Kasia i jak wyszło ciasto
Niedługo będziemy mieli gości to ich poczęstuje ciastem.A sama jeszcze nie jadłam czekam na męża.Później dodam jakieś zdjęcia.
Ok
29 marca 2011 18:22 | ID: 472463
Kasia i jak wyszło ciasto
Niedługo będziemy mieli gości to ich poczęstuje ciastem.A sama jeszcze nie jadłam czekam na męża.Później dodam jakieś zdjęcia.
Ok
Właśnie zjadłam kawałeczek ciacha.Rodzicow tez poczęstowałam i ciasto jest MniamniusieZrobiłam zdjęcia tylko zapomniałam włożyć kartę pamięci musze wygrzebać kabel z kartonu.Mam nadzieję,że go znajdę.Ciekawe co goście powiedzą na ciasto?
29 marca 2011 18:53 | ID: 472494
A ja z okazji zblizajacych sie swiat, zreszta nietylko polecam mazurek, banalnie prosty a jaki pyszny!
Składniki:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, upiec na jasnozłoty kolor. Piekłam na blaszce 35 x 25 cm (ale spokojnie można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być!
Masę kajmakową mozna przygotowaćy z puszki mleka skondensowanego słodzonego. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć. Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Posmarować ciasto. Można tez dostac gotowa mase kajmakową
Posmarowane kajmakiem ciasto dekorujemy np.bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.
Smacznego!
29 marca 2011 19:52 | ID: 472566
Zawsze mnie ten kopiec intrygował. Na obrazku taki cacy a ja taki antytalent do ciast pewnie zamiast kopca bym jakiś krowi placek zrobiła.
29 marca 2011 20:50 | ID: 472672
I ja kiedys kopiec kreta robiłam:)
Ale jakos długo już u nas go nie było. Nawet w sklepie jakos mi umykał:) Probowałam kiedyś robic domowym sposobem, ale nie wyszedł taki smaczny. Powiem, ze gotowiec jest o niebo lepszy!!!
29 marca 2011 20:59 | ID: 472686
Goście byli zachwyceni ciastem.Bardzo im smakował.PYSZNY ten KOPIEC KRETA
29 marca 2011 21:01 | ID: 472688
A ja z okazji zblizajacych sie swiat, zreszta nietylko polecam mazurek, banalnie prosty a jaki pyszny!
Składniki:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, upiec na jasnozłoty kolor. Piekłam na blaszce 35 x 25 cm (ale spokojnie można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być!
Masę kajmakową mozna przygotowaćy z puszki mleka skondensowanego słodzonego. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć. Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Posmarować ciasto. Można tez dostac gotowa mase kajmakową
Posmarowane kajmakiem ciasto dekorujemy np.bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.
Smacznego!
Faktycznie prosty:)
Dzięki za przepis:)
29 marca 2011 21:02 | ID: 472689
Goście byli zachwyceni ciastem.Bardzo im smakował.PYSZNY ten KOPIEC KRETA
mówiłyśmy
29 marca 2011 21:02 | ID: 472690
Goście byli zachwyceni ciastem.Bardzo im smakował.PYSZNY ten KOPIEC KRETA
Bardzo mnie to cieszy :)
29 marca 2011 21:03 | ID: 472691
Zawsze mnie ten kopiec intrygował. Na obrazku taki cacy a ja taki antytalent do ciast pewnie zamiast kopca bym jakiś krowi placek zrobiła.
Ala kopiec wychodzi po dodaniu ubitej śmietany, więc wszystko przed Tobą;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.