Zbliżają się święta wielkanocne. Może ktoś z was piecze tradycyjne mazurki. Miała bym ochotę na takie ciasto ale nie mam przepisu i nie wiem jak się za takie zabrać.
Może ktoś posiada takie doświadczenie i mógł by mi pomóc?
29 marca 2011 07:41 | ID: 471714
Nigdy nie robiłam mazurka... nie wiem nawet czy go jadłam. Ciasto to ciasto.
29 marca 2011 07:50 | ID: 471725
Acha, a taką robioną to jak, może masz jakieś proporcje, pewnie dużo cukru trzeba, bo mogła bym sie trochę pobawić?!
29 marca 2011 07:52 | ID: 471729
Nie piekę mazurka na Wielkanoc , dla mnie to zbyt proste ciasto jak na święta ...
23 marca 2013 10:06 | ID: 933631
Co roku robię i zawsze z jakiegoś przypadkowego przepisu. Odkopuję temat bo niedługo czas na mazurki!
23 marca 2013 10:30 | ID: 933674
nie jadłam
nie robiłam
i jakos mnie nie ciagnie do nich
23 marca 2013 10:31 | ID: 933678
Przyznam się ze nigdy nie jadłam mazurka.
23 marca 2013 12:23 | ID: 933712
Polecam Wam. Można poszaleć ze strojeniem. Ifajne aby dać w prezencie wielkanocnym bliskim. Zawsze daje Tesciowej.
23 marca 2013 12:50 | ID: 933739
Co roku robię i zawsze z jakiegoś przypadkowego przepisu. Odkopuję temat bo niedługo czas na mazurki!
robię co roku ,wielkanoc bez mazurka?nie u nas....mam sprawdzony przepis i innego nie chcę:)
23 marca 2013 13:09 | ID: 933756
Co roku robię i zawsze z jakiegoś przypadkowego przepisu. Odkopuję temat bo niedługo czas na mazurki!
robię co roku ,wielkanoc bez mazurka?nie u nas....mam sprawdzony przepis i innego nie chcę:)
Podzielisz sie przepisem?
23 marca 2013 13:11 | ID: 933758
Co roku robię i zawsze z jakiegoś przypadkowego przepisu. Odkopuję temat bo niedługo czas na mazurki!
robię co roku ,wielkanoc bez mazurka?nie u nas....mam sprawdzony przepis i innego nie chcę:)
Podzielisz sie przepisem?
|
Mazurek wielkanocny
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, owinąć
w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na grubość ok 1 cm. Uformować spody z rantem dookoła Z tej porcji wychodzą 3 spody ok.25 x 15cm.Upiec na jasnozłoty kolor. Przed upieczeniem nakłuć ciasto widelcem, żeby się nie wybrzuszało. W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, gotować na wolnym ogniu ok.8 min., dodać kakao i pokruszoną czekoladę, gotować razem jeszcze ok. 3 min.Lekko ostudzić. Wylać na kruche spody. Udekorować bakaliami. Można przed wylaniem pomady spody pokryć cienką warstwą marmolady. Jeżeli do pomady nie dodamy czekolady i kakao to otrzymamy pomadę waniliową (białą) |
23 marca 2013 13:12 | ID: 933759
linka nie można z daną stroną to wkleiłam przepis ,chyba tak można ,czy nie?
23 marca 2013 13:18 | ID: 933762
A ja w tym roku chyba zrobię. W sumie to nie takie trudne ciasto ten mazurek. A najbardziej chyba liczy się przybranie wierzchnie Wielkanocne bynajmniej!
23 marca 2013 21:23 | ID: 934001
no i jaki Ala pieczesz mazurek?
24 marca 2013 01:57 | ID: 934132
Ja kupię gotowy, jak będzie "ładny" i smaczny...
24 marca 2013 06:44 | ID: 934144
w tym roku na Wielkanoc mazurka również nie upiekę ....
24 marca 2013 06:50 | ID: 934147
24 marca 2013 09:23 | ID: 934198
w piątek piekę wszystkie ciasta:)
25 marca 2013 21:06 | ID: 935144
Ja też dam przepis. Może i proste ciasto ale świąteczne.
https://www.familie.pl/przepis/1243/Mazurek-bakaliowy
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.