Ryba w brzoskwiniach
Składniki
1 kg filetów, np.: sola, mintaj,panga
puszka brzoskwiń
3 duże cebule
1 mały słoiczek ketchupu włocławek pikantny (koniecznie włocławek!!!!)
jajko
mąka
sól, pieprz
olej do smażenia
Rybę solimy i pieprzymy (nie dodajemy żadnych innych przypraw!!!)
robimy ciasto z jajka, mąki i wody +szczypta soli (ma być trochę gęstrze niż na naleśniki) obtaczamy rybę w cieście i smażymy na oleju.
Cebule kroimy w półtalarki lekko solimy i dusimy na newielkiej ilości oleju, gdy cebula będzie miękka (nie może się przypiec) dodajemy do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie, sok z brzoskwiń i cały słoiczek ketchupu. Wszystko mieszamy i gotujemy chwilkę.
Rybę układamy warstwami na przemian z powstałym sosem tak aby górną warstwą był sos. Podajemy po ostygnięciu najlepiej następnego dnia.
Ryba po japońsku
Składniki
rybka:
1 kg filetów (morszczuk, dorsz)
szklanka wody
szklanka mąki
1 jajko
vegeta
olej
farsz:
4 cebule
słoik ogórków konserwowych
słoik papryki konserwowej
sos :
pół litra wody
4 łyżki ketchupu
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
1/2 szklanki oleju
150-200g przecieru pomidorowego
rybka:
filety pokroić na średniej wielkości kawałki i zasypać vegetą
z wody mąki i jajka zrobić ciasto naleśnikowe
moczyć rybę w cieście i smażyć na patelni
farsz:
ogórki i paprykę pokroić w cieńkie paseczki a cebulę w kostkę
sos:
wszystkie składniki zagotować
usmażoną rybę przekładać farszem i każdą warstwę polać sosem wstawic na noc do lodówki żeby się wszystko przegryzło!
Aha przepis na rybę w brzoskwiniach jest mojej cioci a ten na po japońsku znalazłam kiedyś na stronce Wielkiego Żarcia :)
Smacznego życzę!