Na samą myśl wstrząsa mną .. brrrr...
Oto jedzenie przyszłości - "Robak Mac" i pizza z larwamiFot. PAP/EPA
Mięso zwierząt będzie za drogie. Polubimy owady?
Potrawy i fast-foody z owadów: szarańczy, larw i gąsienic już niebawem pojawią się w menu zachodnich społeczeństw w odpowiedzi na gigantyczne podwyżki cen wieprzowiny, wołowiny czy mięsa drobiowego - donosi France24.
Stosowne przepisy już przygotowują entomolodzy i technolodzy żywienia z uniwersytetów całego świata. Teraz spotkali się na seminarium w Holandii, gdzie potrawy degustowało ponad 200 ochotników.
Większości smakowały praliny z gąsienicą, pieczone szarańcze, pizza z robakami bawolimi czy mielone chrząszcze - dodaje agencja.
Na świecie żyje 1,2 tys. gatunków owadów nadających się do jedzenia przez ludzi. To także komary, osy, termity czy koniki polne.
ch mięso jest doskonałym źródłem białka. Jest zdrowsze niż zwierząt hodowlanych, a procesy produkcji bardziej przyjazne - mówi dr Arnold van Huis z uniwersytetu w Wageningen.
Entomolog dodaje, że nadejdzie taki dzień, kiedy za Big Maca trzeba będzie zapłacić 120 euro, a za "Robak Maca" (ang. Bug Mac) tylko 12 euro.
Niestety potrzeba zmiany myślenia zachodnich społeczeństw, bo przyprawy wszystkiego nie załatwią. Ludzie ze względów finansowych będą musieli przestać odczuwać wstręt do tych stworzeń - mówi kucharz Henk van Gurp, specjalizujący się w daniach z owadów.
Swoje przepisy opiera na recepturach z Meksyku, gdzie spożywa się pół tysiąca różnych gatunków owadów oraz z Afryki (250 gatunków) i Azji (180).
Sfora.pl