A to mój przepis na śledzie w śmietanie:
0,5 kg solonych matjasów,
4-5 ogórków konserwowych,
kubeczek śmietany 18%
3 łyżki majonezu
pęczek koperku
1 duża cebula lub 2 małe
1 kwaskowe jabłko
trochę mleka, cytryna, a raczej sok z niej, pieprz
Śledzie trzeba dobrze wymoczyć, ja moczę całą noc w wodzie, a potem jeszcze na kilka h zamaczam w mleku, potem trzeba je pokroić w nieduże kawałki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Zostawić tak przygotowane śledzie na jakieś pół h a w międzyczasie zrobić sos śmietanowo-majonezowy. Ogóreczki i cebulkę kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę, śmietanę mieszamy z majonezem, do tego dodajemy ogórki i cebulę, oraz posiekany koperek. Mieszamy wszystko dokładnie i na końcu dodajemy jabłko starte na drobnej tarce. Dodajemy śledzie i odstawiamy na kilka godzin. Mój Małżonek nie przepada za sledziami a tymi akurat się zajada :))