centaurek (2011-01-06 12:51:04)
Ania_29 (2011-01-06 12:03:08)
We wczesnej ciąży miałam anemię i teraz dbam o to, żeby moja dieta była bogata w żelazo. Wczoraj kupiłam świeże liscie szpinaku i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Z przyrządzeniem mrożonego nie mam większych problemów, ale pomyślałam, że świeże liście będą lepsze od mrożonych. Nawet nie wiem czy można go jeść na surowo dodając np. do sałatki? Znacie jakieś przepisy ze szpiankiem w roli głównej?
Pamiętaj, że żelaza w szpinaku nie ma az tak wiele - jego "sława" jako warzywa obfitego w żelazo wynika z błędu. Prozaicznego błędu - asystentka badacza zawartości żelaza w szpinaku zamiast 3 mg/100 g szpinaku wpisała 30 mg/100g. W rzeczywistości szpnak zawiera sporą, ale niezbyt wielką zawartość żelaza. Ponieważ zaś jest lekki, musiałabyś jeść go bardzo dużo. Lepsza jest fasola biała (ma znacznie więcej żelaza niż szpinak) oraz wątróbka (wieprzowa - prawie pięć razy więcej żelaza niż szpinak). Dużo żelaza posiadają także sardynki.
Zgadza sie! Czytałam o tym, zę sława szpinaku jako warzywa pełnego zelaza jest niesłuszna! Choc żelazo zawiera, to nie w takich ilosciah, jak mu to kiedys przypisywano!
Ja robiłam kiedys naleśniki ze szpinakiem. Farsz to był podsmażony szpinak na maśle, do tego czosnek, tymianek, przyprawy do smaku i starty zółty ser.
Przyznam jednak, ze smak spzinaku jakos mnie nie zachwyca.