Mam w planie je zrobić, ale... no właśnie. Jak parzycie liście? Bo ja zawsze całą główkę wrzucam i zawsze długo się parzą. Macie jakieś inne sposoby?
21 grudnia 2010 17:51 | ID: 359803
Robię tak jak Ty. Tylko zanim wrzucę całą główkę do gara to wycinam głąb.
21 grudnia 2010 18:05 | ID: 359819
Robię tak jak Ty. Tylko zanim wrzucę całą główkę do gara to wycinam głąb.
IDENTYCZNIE!
Zresztą chyba surowej kapuchy nie "obliściujesz", bo zbyt zwarcie siedzą na sobie... :)
21 grudnia 2010 18:09 | ID: 359824
No właśnie nie da się pooddzielać na surowo.
Możesz też zrobic gołabki bez zawijania. Ja polecam wtedy najpierw poszatkować kapustę a dopiero później ją sparzyć. Jest miększa.
21 grudnia 2010 18:10 | ID: 359825
Moja Mama robi pyszne Ala gołąbki!!!
21 grudnia 2010 18:24 | ID: 359841
No właśnie nie da się pooddzielać na surowo.
Możesz też zrobic gołabki bez zawijania. Ja polecam wtedy najpierw poszatkować kapustę a dopiero później ją sparzyć. Jest miększa.
Wolę tradycyjne, bo taki liść z gołąbka najlepiej smakuje, a te bez zawijania nie mają już takiego smaku
IDENTYCZNIE!
Zresztą chyba surowej kapuchy nie "obliściujesz", bo zbyt zwarcie siedzą na sobie... :)
Myślałam, że macie może jakieś "magiczne" sposoby
21 grudnia 2010 18:25 | ID: 359842
Moja Mama robi pyszne Ala gołąbki!!!
A coś więcej na temat tych "alów" ?
21 grudnia 2010 18:26 | ID: 359844
No właśnie nie da się pooddzielać na surowo.
Możesz też zrobic gołabki bez zawijania. Ja polecam wtedy najpierw poszatkować kapustę a dopiero później ją sparzyć. Jest miększa.
Wolę tradycyjne, bo taki liść z gołąbka najlepiej smakuje, a te bez zawijania nie mają już takiego smaku
IDENTYCZNIE!
Zresztą chyba surowej kapuchy nie "obliściujesz", bo zbyt zwarcie siedzą na sobie... :)
Myślałam, że macie może jakieś "magiczne" sposoby
Mam.. Ale tylko na młodziutką kapustę... Jest tak luźna, że bez problemu odzielam liście i parzę każdy z osobna i bardzo krótko, bo są mięciutkie po prostu z tej młodości... :))))))))))))0
21 grudnia 2010 18:40 | ID: 359848
Ja robie tak jak Kasia. Wycinam głąb i wrzucam do wrzątku. Z czasem obieram poszczególne liście, którze już zmiekły a resztę kapusty znów wkładam do wrzątku... i tak do skutku.
21 grudnia 2010 18:44 | ID: 359851
Wszystko robi się tak jak przy gołąbkach...
Tyleże wyglądają jak kotlety.Kapustę kroi się w kosteczkę i łaczy z mięsem.
Bardzo proszę zainteresowanym zostawiam przepis.
Lista składników:60-70 dag mielonego mięsa wieprzowego, 80 dag białej kapusty, 3 jajka, 1 szklanka ryżu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cebula, kostki rosołowe i przyprawy, koncentrat pomidorowy, śmietana.
Sposób przygotowania:
ebulę posiekać i zeszklić. Kapustę posiekać drobno (nie gotować!), dodać mięso (surowe), ryż (surowy), jajka, mąkę, cebulę (bez tłuszczu). Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Uformować kotlety - obsmażyć na patelni na rumiano, przełożyć do garnka, zalać bulionem (na taką porcję używam 1,5 l bulionu). Zapiekać ok. 1 godz. w piekarniku. Na koniec, gdy kotleciki są miękkie, odlać bulion i zrobić z niego sos pomidorowy. Sos zabielić śmietaną i zagęścić mąką, w razie potrzeby można doprawić do smaku. Następnie zalać kotleciki sosem i zapiekać jeszcze ok. 15 min.
SMACZNEGO!!!
21 grudnia 2010 18:46 | ID: 359853
OOO! Madziu! Brzmi smacznie! Tak jeszcze nie próbowałam... Na pewno po Świętach spróbuję... Bardzo Ci dziękuję za nowość kulinarną w moim domku...
21 grudnia 2010 19:00 | ID: 359857
OOO! Madziu! Brzmi smacznie! Tak jeszcze nie próbowałam... Na pewno po Świętach spróbuję... Bardzo Ci dziękuję za nowość kulinarną w moim domku...
Smakują wyśmienicie!!!Smacznego życzę całej rodzince!!!!!!!!!!!
21 grudnia 2010 19:11 | ID: 359861
... Magduśka!...one są bardzo smaczne - robiłam i polecam, ale ...dla mnie to nie są "gołąbki" - bardziej... inne kotlety mielone...
robię dość często tradycyjne, zakręcane w liściach...
...do dużego garnka / mam wysoki i dość szeroki / wlewam wodę i od razu wkładam całą główkę - to stopniowo ogrzewa się i wierzchnie liście miękną..../wody tyle, żeby przykrywało kapustę/...
długi dwuzębny szpikulec wbijam w głąb - przytrzymuję , a drugim ostrym nożem nacinam kolejno już zmiękczone liście i od razu oddzielam je i wyjmuję z garnka...i tak do samego koniuszka/ końcowe listki też muszą zmięknąć, bo wykładam je dno garnków - nie przypalą się gołąbki/...takimi niewykorzystanymi liśćmi przykrywam również ułożone gołąbki i przysiskam trochę mniejszą przykrywką...
dodaję warzywa i przyprawy, a później z wody z kapusty , koncentratu pomidorowego i śmietany robię sos... wlewam ten sosik do garnka z gołąbkami albo osobno w sosierce...
liście ze spodu i te z wierzchu są przepyszne ...
21 grudnia 2010 21:51 | ID: 359976
Jak napisała Ela - gołąbki bez zawijania to pseudogołąbki bo w gołąbkach najlepsza jest cała kapusta :)
21 grudnia 2010 21:56 | ID: 359981
Wszystko robi się tak jak przy gołąbkach...
Tyleże wyglądają jak kotlety.Kapustę kroi się w kosteczkę i łaczy z mięsem.
Bardzo proszę zainteresowanym zostawiam przepis.
Lista składników:60-70 dag mielonego mięsa wieprzowego, 80 dag białej kapusty, 3 jajka, 1 szklanka ryżu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cebula, kostki rosołowe i przyprawy, koncentrat pomidorowy, śmietana.
Sposób przygotowania:
ebulę posiekać i zeszklić. Kapustę posiekać drobno (nie gotować!), dodać mięso (surowe), ryż (surowy), jajka, mąkę, cebulę (bez tłuszczu). Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Uformować kotlety - obsmażyć na patelni na rumiano, przełożyć do garnka, zalać bulionem (na taką porcję używam 1,5 l bulionu). Zapiekać ok. 1 godz. w piekarniku. Na koniec, gdy kotleciki są miękkie, odlać bulion i zrobić z niego sos pomidorowy. Sos zabielić śmietaną i zagęścić mąką, w razie potrzeby można doprawić do smaku. Następnie zalać kotleciki sosem i zapiekać jeszcze ok. 15 min.
SMACZNEGO!!!
21 grudnia 2010 21:57 | ID: 359982
A ja robię obydwa sposoby na zmianę, tak żeby się nie przynudziło.
21 grudnia 2010 21:58 | ID: 359984
Robię podobnie , poszatkowaną kapustę podsmażam krótko razem z cebulką ...
21 grudnia 2010 22:00 | ID: 359988
ja też robie tak jak wy parzę całą główkę z wczesniej wyciętym głębiem
21 grudnia 2010 22:37 | ID: 360021
Do ALA GOŁĄBKÓW można dodc kapustę pekińską wtedy nie trzeba parzyć
21 grudnia 2010 22:55 | ID: 360032
Jak bedziesz robiła gołąbki to na dno garnka połóż kawałki słoninki.Dzięki temu nie przypalą ci się gołąbeczki.
Do ALA GOŁĄBKÓW można dodc kapustę pekińską wtedy nie trzeba parzyć
Wydaje mi się,że z kapustą pekińską to już nie to samo.
A a'la gołąbki,sa przepyszne.Prawie tak samo jak prawdziwe gołąbki...tyle,że w a'la gołąbkach kapusta jest pokrojona na drobne kawałki.
22 grudnia 2010 10:09 | ID: 360178
Do ALA GOŁĄBKÓW można dodc kapustę pekińską wtedy nie trzeba parzyć
do takich a ala gołabków też można bez problemu wrzucić surową, zwykłą białą posiekaną kapustę. Nie trzeba jej sparzać, bo przy wyrabianiu z mięsem i tak staje się miękka. Sprawdzone;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.