na świętra zawsze robię takie z cebulką i suszonymi grzybami. śledzie solone moczę w wodzie. grzyby gotuję żeby zmiękły i kroję na drobną kosteczkę. do tego cebula w kostkę lub paski i śledzie też w kawałki. i przekładam w pojemniku - śledzie, grzyby, celubla, skrapiam octem i trochę olejem, i kolejna warstwa taka sama. a na koniec zamykam pojemnik i do lodówki. najlepsze są po trzech dniach. żeby postały dłużej cebulkę można sparzyć gorącą wodą.
A ja mam taki przepis: śledzie marynowane(płaty) podzielić na małe kawałki,
cebule- zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Wszystko wylać na pokrojone śledzie. Najlepsze na drugi dzień!
O i mam jeszcze jeden w zalewie:
2 szkl octu
1 szkl wody
Listek , pieprz,ziele angelskie } Zagotować zalewę. Wystudzić.
moczyć śledzie 12 godzin
A potem cebula, papryka i polać olejem
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Familie.pl – Internetowa Społeczność Rodziców. To Portal dla rodziców tworzony przez rodziców. Szczegółowy
opis ciąży – tydzień po tygodniu, fazy porodu – przełam swój strach i nie bój się pytać. Na specjalnym forum
dla rodziców znajdziesz rozwiązania wszystkich swoich problemów. Nasi eksperci – lekarze, prawnicy i wielu
innych za darmo udzielają porad dla rodziców. Ślub i wesele, Ciąża, Rodzice – to tylko niektóre tytuły
naszych serwisów. W każdym z nich znajdziesz coś dla siebie. Przyłącz się do nas!