Ja na słono tzn z solą, śmietaną, ogórkiem, koperkiem i szczypiorkiem, ale spotkałam się z wersją na słodko bez cebuli, kopru i szczypiorku i z dodatkiem cukru. Jaką jadacie?
15 grudnia 2010 23:08 | ID: 354966
tylko na słono
15 grudnia 2010 23:08 | ID: 354967
a macie jakis przepis na słodko?
15 grudnia 2010 23:19 | ID: 354976
Nie słyszałam o wersji na słodko i nie spróbowałabym ;/
16 grudnia 2010 00:23 | ID: 354989
Trochę soli, trochę cukru ale w sezonie a nie ze sztucznie pędzonych hiszpańskich węży, te mają inny cel
16 grudnia 2010 07:55 | ID: 355005
Moja babcia jada ogórki młode z cukrem - ponoć smakują jak arbuz. A moja mama je małosolne z miodem. Dla mnie to świętokradztwo.
16 grudnia 2010 08:23 | ID: 355014
Skleroza! Przypomniałam sobie teraz, ze jem ogórki w wersji na pół słodko w zalewie musztardowej:) Ale to wersja słoikowa, nie ze świeżych, zielonych.
16 grudnia 2010 08:30 | ID: 355017
na slono z cebulka.
16 grudnia 2010 08:45 | ID: 355030
na słono :)
16 grudnia 2010 08:57 | ID: 355036
Wyłącznie na słodko! Maślanka, słodka śmietanka, cukier i ogórki (wcześniej osolone i odsączone). MNiam Mnianm!!!!
16 grudnia 2010 10:12 | ID: 355103
tylko i wyłącznie na słono. kiedyś spróbowałam na słodko i ...nigdy więcej ;)
16 grudnia 2010 10:55 | ID: 355146
Przyznam się że z wersją na słodko nigdy nie spotkałam się. U nas też tylko na słono podaje się mizerię.
16 grudnia 2010 10:59 | ID: 355155
Wyłącznie na słodko! Maślanka, słodka śmietanka, cukier i ogórki (wcześniej osolone i odsączone). MNiam Mnianm!!!!
Takie odsączone po wcześniejszym posoleniu są jak... gluty :))) Teściowa tak robi. A ja wtedy nie jadam. To morderstwo dla ogórka. Razem z wodą odlewa się wszystko co w nich najlepsze. I traci się ten rewelacyjny chrupiący smaczek.
16 grudnia 2010 11:02 | ID: 355160
A ja generalnie na słono, ale jadłam też na słodko i też mi smakuje.
16 grudnia 2010 11:03 | ID: 355161
Wyłącznie na słodko! Maślanka, słodka śmietanka, cukier i ogórki (wcześniej osolone i odsączone). MNiam Mnianm!!!!
Takie odsączone po wcześniejszym posoleniu są jak... gluty :))) Teściowa tak robi. A ja wtedy nie jadam. To morderstwo dla ogórka. Razem z wodą odlewa się wszystko co w nich najlepsze. I traci się ten rewelacyjny chrupiący smaczek.
Ja tam lubię takie glutowate:))) Jak teściowa zrobi na słono nie maja kompletnie zadnego smaku! A z maślanka są takie gęste pycha!
16 grudnia 2010 11:05 | ID: 355164
Wyłącznie na słodko! Maślanka, słodka śmietanka, cukier i ogórki (wcześniej osolone i odsączone). MNiam Mnianm!!!!
Takie odsączone po wcześniejszym posoleniu są jak... gluty :))) Teściowa tak robi. A ja wtedy nie jadam. To morderstwo dla ogórka. Razem z wodą odlewa się wszystko co w nich najlepsze. I traci się ten rewelacyjny chrupiący smaczek.
Ja tam lubię takie glutowate:))) Jak teściowa zrobi na słono nie maja kompletnie zadnego smaku! A z maślanka są takie gęste pycha!
Wiedziałam że zareagujesz :)))) Jak ja robię ogórki na słono z kwaśną śmietaną zaprawioną solą i czosnkiem granulowanym to są jak najbardziej smakowite. Śmietanę wręcz ubijam (mix max się sprawdza w tej materii) i podaję dopiero na końcu. Mój Małżonek nie toleruje śmietany a taką zajada łychą :)
16 grudnia 2010 11:08 | ID: 355165
Kto by pomyślał, że sprawa ogórków tak poruszy nasze towarzystwo
16 grudnia 2010 11:59 | ID: 355262
Skleroza! Przypomniałam sobie teraz, ze jem ogórki w wersji na pół słodko w zalewie musztardowej:) Ale to wersja słoikowa, nie ze świeżych, zielonych.
Takie zaprawialam latem - pyszne.
A mizerie tylko i wylacznie na slono, dodaje rozne warzywka czasem i majonez ze smietana obowiazkowo!
16 grudnia 2010 12:06 | ID: 355270
Wyłącznie na słodko! Maślanka, słodka śmietanka, cukier i ogórki (wcześniej osolone i odsączone). MNiam Mnianm!!!!
Takie odsączone po wcześniejszym posoleniu są jak... gluty :))) Teściowa tak robi. A ja wtedy nie jadam. To morderstwo dla ogórka. Razem z wodą odlewa się wszystko co w nich najlepsze. I traci się ten rewelacyjny chrupiący smaczek.
Ja tam lubię takie glutowate:))) Jak teściowa zrobi na słono nie maja kompletnie zadnego smaku! A z maślanka są takie gęste pycha!
Wiedziałam że zareagujesz :)))) Jak ja robię ogórki na słono z kwaśną śmietaną zaprawioną solą i czosnkiem granulowanym to są jak najbardziej smakowite. Śmietanę wręcz ubijam (mix max się sprawdza w tej materii) i podaję dopiero na końcu. Mój Małżonek nie toleruje śmietany a taką zajada łychą :)
Wiec trochę mnie juz znasz :D
Chętnie bym spróbowała Twoich ogórków:))) Bo wszystko zależy od sposobu przyrządzenia - na pewno na słono tez mogą być smaczne!:))))
16 grudnia 2010 12:08 | ID: 355274
Jak się spotkamy to pamiętaj - zrobię Ci taką mizerię :)
16 grudnia 2010 12:12 | ID: 355284
Jak się spotkamy to pamiętaj - zrobię Ci taką mizerię :)
Trzymam Cię za słowo!:))))
Próbuję wyobrazić sobie ten smak, ale nie mogę - trzeba spróbować!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.