-
1
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2010-12-13 10:41:08
13 grudnia 2010 10:41 | ID: 351819
Dziś będzie u mnie czarna rzodkiew starkowana ze śmietaną :)
-
2
madalenadelamur
Zarejestrowany: 22-02-2010 11:02 .
Posty: 3921
2010-12-13 10:46:41
13 grudnia 2010 10:46 | ID: 351825
Mój mąż uwielbia surówkę z marchewki.
Marchew
śmietana
majonez
sok z cytryny
cukier
Marchewkę trzemy na dużych oczkach.Skrapiamy odrobiną soku z cytryny,posypujemy cukrem i odstawiamy na kilkanascie minut.Następnie dodajemy dużą łyżkę śmietany oraz dwie łyżki majonezu.Ilość składników uzaleznina jest od ilości marchewki ;)
Smacznego
-
3
usunięty użytkownik
2010-12-13 10:49:45
13 grudnia 2010 10:49 | ID: 351829
tzn. czy ja również mogę swoją już przygotowaną surówkę ( na dziś) pokropić śmietaną??? ( mam 12 % )
marcheweczka z jabuszkiem już przetarta ( na dużych oczkach) i dodany cukier :)
-
4
madalenadelamur
Zarejestrowany: 22-02-2010 11:02 .
Posty: 3921
2010-12-13 10:50:30
13 grudnia 2010 10:50 | ID: 351833
A tak przy okazji polecam suróweczke,którą zajada się całą moja rodzinka.
Kapusta pekińska
papryka czerwona
papryka żółta
ogórek
kukurydza
groszek
sos sałatkowy paprykowy
majonez
Wszystkie składniki kroimy według swojego uznania mieszamy dodając majonezu.Na koniec wsypujemy sos paprykowy.Mniam mniam ;)
-
5
kingurcia
Zarejestrowany: 07-12-2010 11:29 .
Posty: 4294
2010-12-13 10:52:18
13 grudnia 2010 10:52 | ID: 351837
A ja dziś nie robię suróweczki tylko pomidorka z koperkiem, szczypiorkiem i śmietanką, bo naszła mnie na niego ochota;)
-
6
madalenadelamur
Zarejestrowany: 22-02-2010 11:02 .
Posty: 3921
2010-12-13 10:52:34
13 grudnia 2010 10:52 | ID: 351838
Mariusz ex Sopel napisał 2010-12-13 10:49:45tzn. czy ja również mogę swoją już przygotowaną surówkę ( na dziś) pokropić śmietaną??? ( mam 12 % )
marcheweczka z jabuszkiem już przetarta ( na dużych oczkach) i dodany cukier :)
Chyba tak ;)
Ale nie wiem czy z jabłkiem będzie ci dobrze smakowało????!!!
-
7
usunięty użytkownik
2010-12-13 10:54:35
13 grudnia 2010 10:54 | ID: 351841
madalenadelamur napisał 2010-12-13 10:52:34 Chyba tak ;)
Ale nie wiem czy z jabłkiem będzie ci dobrze smakowało????!!!
Właśnie o te jabuszko mi chodziło :)) - chyba nie będę ryzykował :)
-
8
usunięty użytkownik
2010-12-13 10:56:10
13 grudnia 2010 10:56 | ID: 351843
A co to za surówka jak na ciepło? Surówka to jest z surowych a nie gotowanych warzyw :)))
Mariusz ex Sopel napisał 2010-12-13 10:36:14
Ostatnio była u mnie surówka z marchewki i groszku na ciepło ( smażona na masełku ).
U mnie dzisiaj bezsurówkowo - do rosołu nie pasuje ten dodatek.
-
9
anetka31
Zarejestrowany: 29-12-2009 09:40 .
Posty: 479
2010-12-13 11:01:26
13 grudnia 2010 11:01 | ID: 351854
Mariusz śmiało możesz dodać śmietanę albo majonezu.Ja do podanego przez Ciebie składu czasem dodaję pora.
-
10
usunięty użytkownik
2010-12-13 11:04:52
13 grudnia 2010 11:04 | ID: 351859
Mama Tymka napisał 2010-12-13 10:56:10 A co to za surówka jak na ciepło? Surówka to jest z surowych a nie gotowanych warzyw :)))
Na ciepło :)
Może to dziwne ale ja tak dzielę surówki :)
- na ciepło ( czyli smażone, gotowane itp.) w czasie podania smakują lepiej gdy są ciepłe :)
- na zimno ( czyli chłodne w czasie podania na talerzu lub salaterce - np. mizeria, kapusta kiszona itp)
no to spróbuję dodać śmietany :)) - ponieważ majonez do surówki do której dodałem cukier jakoś mnie nie "przekonuje" :)))
-
11
usunięty użytkownik
2010-12-13 11:11:56
13 grudnia 2010 11:11 | ID: 351865
Na pewno gotujecie w domach barsz czerowny... I zostają buraczki... Najczęściej robi się ćwikłę, ale ja od pewnego czasu przerabiam w/w buraczki na surówkę...
Wystudzone buraczki utrzeć na grubych oczkach.
Dodać sok z połowy cytryny, ze dwie łyżki śmietany [tak, żeby ładnie zabielić], sól, pieprz, cukier do smaku i drobniutko pokrojoną cebulkę... Wymieszać... Zostawić w lodówce na ok. 1 godzinę...
Naprawdę pyszna i inna niż tradycyjna ćwikła!
A jak ktoś lubi może dodać drobno pokrojony korniszon, choć nam smakuje bez! :)
-
12
anetka31
Zarejestrowany: 29-12-2009 09:40 .
Posty: 479
2010-12-13 11:21:55
13 grudnia 2010 11:21 | ID: 351873
Buraczki robię na kilka sposobów.
Zasmażane-podawane na ciepło
Na patelni podsmażam na oliwie drobno pokrojoną cebulkę (w drugim wariancie cebulkę i paprykę św. a w jeszcze innym boczek i cebulkę)
Na to wrzucam potarkowane (ugotowane) buraczki,przesmażając je doprawiam do smaku solą,pieprzem naturalnym,cukrem i sokiem z cytryny.
W wersji z boczkiem(gdy podaję jako powiedzmy główne danie) na koniec smażenia buraczki podsypuję mąką i jeszcze chwilę smażę.Można też dodać odrobinę majeranku.
No i oczywiście tradycyjne buraczki z cebulką na zimno.
-
13
usunięty użytkownik
2010-12-13 11:34:41
13 grudnia 2010 11:34 | ID: 351883
a ja ugotowane buraczki kroje w paski i tyle :)
-
14
usunięty użytkownik
2010-12-13 12:03:02
13 grudnia 2010 12:03 | ID: 351916
JustynaOF napisał 2010-12-13 11:34:41a ja ugotowane buraczki kroje w paski i tyle :)
A z mojego barszczu chłopaki wyjadają - więc na buraczki jako dodatek do drugiego dania raczej się nie nadają :)))
-
15
monaaa71
Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46 .
Posty: 28735
2010-12-13 12:19:16
13 grudnia 2010 12:19 | ID: 351947
lubimy marchew z jabłkiem,chrzanem i śmietaną. surówka z kapusty pekińskiej,papryki,kukurydzy ze śmietaną też cieszy się powodzeniem
-
16
usunięty użytkownik
2010-12-13 12:23:17
13 grudnia 2010 12:23 | ID: 351951
Gdy na dworze leży śnieg chyba bardziej tęsknimy za świeżymi warzywami :)
-
17
usunięty użytkownik
2010-12-14 12:44:24
14 grudnia 2010 12:44 | ID: 353102
Na dziś mam pomysła na kapustę czerwoną :)))
zaraz idę ją kupić i przygotować :)
-
18
usunięty użytkownik
2010-12-14 12:52:35
14 grudnia 2010 12:52 | ID: 353124
surówka z pory. to jest to co ja uwielbiam:)
-
19
madalenadelamur
Zarejestrowany: 22-02-2010 11:02 .
Posty: 3921
2010-12-14 13:03:36
14 grudnia 2010 13:03 | ID: 353148
Mariusz ex Sopel
Na dziś mam pomysła na kapustę czerwoną :)))
zaraz idę ją kupić i przygotować :)
Ale narobiłeś mi smaku
-
20
madalenadelamur
Zarejestrowany: 22-02-2010 11:02 .
Posty: 3921
2010-12-14 13:05:58
14 grudnia 2010 13:05 | ID: 353155
razem
surówka z pory. to jest to co ja uwielbiam:)
Ja surówkę z pora jadam tylko taką kupioną.Jest przepyszna dla mnie najlepsza.