10 lipca 2009 21:40 | ID: 35255
10 lipca 2009 22:24 | ID: 35275
10 lipca 2009 23:31 | ID: 35289
11 lipca 2009 00:01 | ID: 35298
do gąsiora wsyp owoce (wiśnie muszą być bez pestek :) ) zagotuj wodę z cukrem (na 25 l gąsior ze 3 kg na początek powinno starczyć) ostudź wlej do gąsiora zatkaj takim korkiem z rurką (koniecznie z rurką bo może gąsior rozsadzić :) ) przygotuj drożdże winne (te płynne są lepsze wybież odpowiedznie do wina) zgodnie z przepisem :) po 2 dniach dodaj drożdże do winka i tak muszą stać 6 tyg (po jakimś miesiącu spróbuj czy dosłodzić nie trzeba jak trzeba to znowu zagotuj trochę wody z cukrem) po tych 6 tyg zlewasz sok a owoce wyrzucasz sok spowrotem do gąsiora (próbujesz czy dobre tylko nie za dużo hehe) i tak kolejne 6 tyg :) jeśli przestanie pacować to już można pić ogólnie im winko dłużej w gąsioru stoi tym jest lepsze :)
aha jakby po dodaniu drożdży winko Ci nie ruszyło po kilku dniach to musisz kupić pożywkę dla drożdży
a i jeszcze jedno gąsiora napełniasz w 2/3 bo jak będzie fermentacja to wszystko się podniesie :)
życzę udanego winka :)
11 lipca 2009 14:14 | ID: 35312
11 lipca 2009 21:26 | ID: 35337
11 lipca 2009 22:32 | ID: 35360
24 sierpnia 2009 07:06 | ID: 45014
24 sierpnia 2009 22:23 | ID: 45310
drożdże masz do wina białego i czerwonego i te się też dzielą na rodzaje ale tym to już sobie głowy nie zawracam :) a matka drożdżowa to to jak rozrobisz drożdże wg przepisu i odstawisz na 2 doby potem wlewasz do winka :)
daj znać jak wyszło :)
24 sierpnia 2009 22:34 | ID: 45315
25 sierpnia 2009 07:13 | ID: 45330
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.