29 czerwca 2009 22:44 | ID: 33229
a chodzi ci o takie drożdżowe czy na proszku?
na drożdżowe gdzieś mam przepis musiałabym poszperać a takie zwykłe robie ciasto jak na naleśniki (mleko+mąka+jajka+cukier+cukier waniliowy(jak kto lubi)+odrobina soli+proszek do pieczenia) do tego kroję jabłka lub banany i smażę na głębokim oleju najlepiej takie racuszki odsączyć na ręczniku kuchennym potem cukier puder i już można zajadać :)
30 czerwca 2009 21:30 | ID: 33386
30 czerwca 2009 21:32 | ID: 33388
30 czerwca 2009 21:33 | ID: 33389
1 lipca 2009 16:12 | ID: 33512
1 lipca 2009 16:30 | ID: 33517
1 lipca 2009 22:25 | ID: 33567
racuchy drożdżowe
Składniki 2 1/2 szkl. mąki (1/2kg) 2 jaja 1 1/2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 3 dag drożdży sól olej do smażenia
Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem. Mleko podgrzać , dodać do drożdży wymieszać. Jaja wybić, lekko osolic. Dodać do drożdży mąkę i jaja i wymieszać. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Smażyć racuchy na rozgrzanym, tłuszczu z obu stron.
tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać a w środku będą surowe. smażyć w głębokim oleju.
Dobrze wyrobione ciasto odczepia się od drewnianej łyżki pozostawiając tylko kilka "kłaczków" ciasta.Najlepszą jest metoda prób i błędów.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.