Pyszna i niedoceniana kiszona kapusta . - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Pyszna i niedoceniana kiszona kapusta .

64odp.
Strona 2 z 4
Odsłon wątku: 15151
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2010 17:59 | ID: 305120

Pyszna i niedoceniana kiszona kapusta .

O kwaszonej kapuście warto sobie przypomnieć zwłaszcza teraz . Jest tania i dostępna przez cały rok, może dlatego pozostaje niedoceniana? Kwaszona kapusta zawiera niemal wszystkie biopierwiastki i sporo witamin - tym samym jest dużo zdrowsza niż surowa czy gotowana.

- Odnajdziemy w niej znaczną ilość witaminy B12 - potrzebnej do zachowania świeżości umysłu, dobrego nastroju, odporności na stres, dobrego funkcjonowania mózgu i nerwów, wchłaniania żelaza, budowy czerwonych ciałek krwi, do wzrostu komórek i budowy tkanki kostnej. Jest też bogatym źródłem pridoksyny (witaminy B6), bez której nie może odbywać się przemiana białek. W kwaszonej kapuście znajdziemy również niacynę (witaminę PP), ważną do pozyskiwania energii komórek, ogólnej przemiany materii, zapewnienia dobrego nastroju oraz dużą ilość kwasu pantotenowego (witamina B6) - wylicza Marzena Królikowska, dietetyk z Sosnowca.

Kapusta kiszona to także solidna dawka witaminy C (układ odpornościowy i produkcja hormonów), potasu (działanie moczopędne i odkwaszające), żelaza (procesy krwiotwórcze), magnezu (siła mięśni i serca) i cynku (tkanka łączna, wydolność umysłowa).

- Na oczyszczenie organizmu świetnie robi kuracja sokiem z kiszonej kapusty, która powinna trwać około dwóch tygodni. W tym celu trzy razy dziennie wypijamy pół szklanki soku. Najlepiej, aby był świeżo przygotowany (odciśnięty z kapusty). Rano sok dobrze jest wypić na czczo, a wieczorem - pół godziny po kolacji - radzi Królikowska. - Sok z kiszonej kapusty może być także stosowany do płukania gardła przy infekcjach.

Cenne właściwości antyrakowe Badania naukowe potwierdzają, że kiszona kapusta sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób raka.

By zachować jak najwięcej witamin, nie należy kapusty długo gotować. Liście można zblanszować albo ugotować na parze. Do gotującej się kapusty dobrze jest włożyć kawałek czerstwego żytniego chleba, który ma wchłaniać nieprzyjemną woń.

Avatar użytkownika dziecinka
dziecinkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
  • Posty: 26147
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
10 października 2010 08:31 | ID: 306249
Czyli dopiero, jak ktoś wstawi przepis na kwaśnicę i kapuśniak, dowiemy się, jakir różnice.
Użytkownik usunięty
    22
    • Zgłoś naruszenie zasad
    10 października 2010 08:37 | ID: 306257
    ...z wikipedii... Kwaśnica.
    Kwasnica.jpg

    Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.

    Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty.

    Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą.

    Kwaśnica sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny.

    Dobra kwaśnica na rybich łbach również jest bardzo kwaśna i ma specyficzny rybny smak, przypomina nieco węgierską halászlé, co może być dowodem wpływów węgierskiej kuchni na Żywiecczyźnie.

    Użytkownik usunięty
      23
      • Zgłoś naruszenie zasad
      10 października 2010 08:38 | ID: 306259
      http://smakiprzysmaki.blox.pl/2009/01/Kapusniak-z-kiszonej-kapusty.html
      Użytkownik usunięty
        24
        • Zgłoś naruszenie zasad
        10 października 2010 08:42 | ID: 306265
        Uwielbiam kapustę kiszona - moje teściowa robi wyśmienitą! Ostatnio odkryłam smak czerwonej kapusty kisoznej (czy modrej jak niektórzy mówią) - smaczna!
        Avatar użytkownika dziecinka
        dziecinkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
        • Posty: 26147
        25
        • Zgłoś naruszenie zasad
        10 października 2010 08:44 | ID: 306267
        Dziękuję, Krysiu. Podsumowując - kwaśnica ma być kwaśna - kapuśniak - mam mieć inne warzywa w sobie.
        Użytkownik usunięty
          26
          • Zgłoś naruszenie zasad
          29 stycznia 2011 14:31 | ID: 397367

          Uwielbiam kiszoną kapustę. Zawsze kupuję całe 5 kilowe wiadereczko i starcza mi na miesiąc, czasami na krócej :) Suróweczki z kiszonej kapustki w różnych wariacjach jadam niemalże codziennie. Kapuśniaczek po prostu kocham. Nikt wśród moich najbliższych nie robi jej sam, dlatego jestem skazana na spożywanie kupnej, ale jeśli już to tylko z Charsznicy :)) Zawsze tak samo pyszna i zawsze mnóśtwo soku w wiadereczku :))

          Avatar użytkownika madalenadelamur
          • Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
          • Posty: 3921
          27
          • Zgłoś naruszenie zasad
          29 stycznia 2011 14:54 | ID: 397395

          Uwielbiam :)

          Ja zawsze przed zrobieniem kotletów mielonych czy też krokietów z mięsem mielonym odgotowuje w garnku kapustę kiszoną po odstygnięciu drobno siekam i dodaje do przyprawionego solą i pieprzem mięsa dzięki temu kotlety są takie pyszne,że mmmmm...A Kapusta Kiszona uwierzcie jest wspaniałą "przyprawą" do mięsa mielonego.

          Użytkownik usunięty
            28
            • Zgłoś naruszenie zasad
            30 stycznia 2011 04:36 | ID: 397963

            no ja kurcze jakos nie przepadam..

            Avatar użytkownika oliwka
            oliwkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
            • Posty: 161880
            29
            • Zgłoś naruszenie zasad
            30 stycznia 2011 09:08 | ID: 398000

            Mamy swoją kapustę kiszoną to ona bardzo często gości u nas w postaci czy to bigosu, kapuśniaczku czy jako surówki - taką lubię najbardziej...

            Avatar użytkownika sysia12
            sysia12Poziom:
            • Zarejestrowany: 10.05.2010, 12:32
            • Posty: 4439
            30
            • Zgłoś naruszenie zasad
            30 stycznia 2011 09:13 | ID: 398002

            my dodajemy kapustkę kiszoną jako dodatek do kurczaka z ananasem

            Avatar użytkownika Alina63
            Alina63Poziom:
            • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
            • Posty: 18946
            31
            • Zgłoś naruszenie zasad
            30 stycznia 2011 09:48 | ID: 398030

            bardzo lubię kapustę kiszoną ale surową , najchętniej taką niezbyt kwaśną ...

            Avatar użytkownika Stokrotka
            StokrotkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
            • Posty: 66136
            32
            • Zgłoś naruszenie zasad
            30 stycznia 2011 09:58 | ID: 398040
            madalenade lamur (2011-01-29 15:54:51)

            Uwielbiam :)

            Ja zawsze przed zrobieniem kotletów mielonych czy też krokietów z mięsem mielonym odgotowuje w garnku kapustę kiszoną po odstygnięciu drobno siekam i dodaje do przyprawionego solą i pieprzem mięsa dzięki temu kotlety są takie pyszne,że mmmmm...A Kapusta Kiszona uwierzcie jest wspaniałą "przyprawą" do mięsa mielonego.

            Z kapustą to jeszcze kotletów nie robiłam! Muszę wypróbować. Dziewczyny robiły z grzybami ale moje dziecko nie cierpi grzybów ale z kapustką mogą być dobre.

            Avatar użytkownika madalenadelamur
            • Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
            • Posty: 3921
            33
            • Zgłoś naruszenie zasad
            2 lutego 2011 17:03 | ID: 402729
            Stokrotka (2011-01-30 10:58:12)
            madalenade lamur (2011-01-29 15:54:51)

            Uwielbiam :)

            Ja zawsze przed zrobieniem kotletów mielonych czy też krokietów z mięsem mielonym odgotowuje w garnku kapustę kiszoną po odstygnięciu drobno siekam i dodaje do przyprawionego solą i pieprzem mięsa dzięki temu kotlety są takie pyszne,że mmmmm...A Kapusta Kiszona uwierzcie jest wspaniałą "przyprawą" do mięsa mielonego.

            Z kapustą to jeszcze kotletów nie robiłam! Muszę wypróbować. Dziewczyny robiły z grzybami ale moje dziecko nie cierpi grzybów ale z kapustką mogą być dobre.

            Naprawdę kotlety czy też krokiety smakują lepiej.Polecam!!!

            Użytkownik usunięty
              34
              • Zgłoś naruszenie zasad
              2 lutego 2011 17:49 | ID: 402825

              U nas w domu to kapusta kiszona non stop gości:-) kapuśniaczek, bigosik suróweczka z kapustki- sam sezon:-)

              Avatar użytkownika alanml
              alanmlPoziom:
              • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
              • Posty: 30511
              35
              • Zgłoś naruszenie zasad
              2 lutego 2011 17:50 | ID: 402829

              Bardzo lubię kapustę kiszoną ale ostatnio trudno trafić na taka mega dobrą, z beczki.

              Avatar użytkownika czerwona panienka
              • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
              • Posty: 21500
              36
              • Zgłoś naruszenie zasad
              2 lutego 2011 17:53 | ID: 402833
              alanml (2011-02-02 18:50:45)

              Bardzo lubię kapustę kiszoną ale ostatnio trudno trafić na taka mega dobrą, z beczki.

              My na szczęście mamy sprawdzonego pana na rynku, który sam robi kiszoną kapustę nie za dużo ale pyszną! Można go dorwać we wtorki i piątki ;)

              Użytkownik usunięty
                37
                • Zgłoś naruszenie zasad
                2 lutego 2011 20:30 | ID: 403119
                czerwona panienka (2011-02-02 18:53:01)
                alanml (2011-02-02 18:50:45)

                Bardzo lubię kapustę kiszoną ale ostatnio trudno trafić na taka mega dobrą, z beczki.

                My na szczęście mamy sprawdzonego pana na rynku, który sam robi kiszoną kapustę nie za dużo ale pyszną! Można go dorwać we wtorki i piątki ;)

                U mnei w domu kiedys sie kisilo, ale to jak jeszcze dziadek zyl! To byl luksus, swoja pyszna, i ten pyszny sok z kapusty ktory pilam litrami :)

                Teraz rodzice kupuja od sprawdzonego sprzedawcy, tak jak Marlenka :)

                Avatar użytkownika dziecinka
                dziecinkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
                • Posty: 26147
                38
                • Zgłoś naruszenie zasad
                24 października 2011 18:38 | ID: 667284

                Mamy sezon na kiszoną. Jecie, przyrządzacie?

                Avatar użytkownika Garbiś
                GarbiśPoziom:
                • Zarejestrowany: 29.07.2010, 10:27
                • Posty: 1025
                39
                • Zgłoś naruszenie zasad
                24 października 2011 20:50 | ID: 667416

                u mnie sie kisi od soboty kapusta juz sie doczekac nie moge kiedy bedzie gotowa

                Avatar użytkownika Stokrotka
                StokrotkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
                • Posty: 66136
                40
                • Zgłoś naruszenie zasad
                13 listopada 2015 11:34 | ID: 1259057

                Trochę może już poźno ale jeszcze kupiłam, będzie się kisić! Nie ma to jak swoja domowa..