Pyszna i niedoceniana kiszona kapusta .
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Pyszna i niedoceniana kiszona kapusta .
O kwaszonej kapuście warto sobie przypomnieć zwłaszcza teraz . Jest tania i dostępna przez cały rok, może dlatego pozostaje niedoceniana? Kwaszona kapusta zawiera niemal wszystkie biopierwiastki i sporo witamin - tym samym jest dużo zdrowsza niż surowa czy gotowana.
- Odnajdziemy w niej znaczną ilość witaminy B12 - potrzebnej do zachowania świeżości umysłu, dobrego nastroju, odporności na stres, dobrego funkcjonowania mózgu i nerwów, wchłaniania żelaza, budowy czerwonych ciałek krwi, do wzrostu komórek i budowy tkanki kostnej. Jest też bogatym źródłem pridoksyny (witaminy B6), bez której nie może odbywać się przemiana białek. W kwaszonej kapuście znajdziemy również niacynę (witaminę PP), ważną do pozyskiwania energii komórek, ogólnej przemiany materii, zapewnienia dobrego nastroju oraz dużą ilość kwasu pantotenowego (witamina B6) - wylicza Marzena Królikowska, dietetyk z Sosnowca.
Kapusta kiszona to także solidna dawka witaminy C (układ odpornościowy i produkcja hormonów), potasu (działanie moczopędne i odkwaszające), żelaza (procesy krwiotwórcze), magnezu (siła mięśni i serca) i cynku (tkanka łączna, wydolność umysłowa).
- Na oczyszczenie organizmu świetnie robi kuracja sokiem z kiszonej kapusty, która powinna trwać około dwóch tygodni. W tym celu trzy razy dziennie wypijamy pół szklanki soku. Najlepiej, aby był świeżo przygotowany (odciśnięty z kapusty). Rano sok dobrze jest wypić na czczo, a wieczorem - pół godziny po kolacji - radzi Królikowska. - Sok z kiszonej kapusty może być także stosowany do płukania gardła przy infekcjach.
Cenne właściwości antyrakowe Badania naukowe potwierdzają, że kiszona kapusta sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób raka.
By zachować jak najwięcej witamin, nie należy kapusty długo gotować. Liście można zblanszować albo ugotować na parze. Do gotującej się kapusty dobrze jest włożyć kawałek czerstwego żytniego chleba, który ma wchłaniać nieprzyjemną woń.
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.
Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty.
Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą.
Kwaśnica sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny.
Dobra kwaśnica na rybich łbach również jest bardzo kwaśna i ma specyficzny rybny smak, przypomina nieco węgierską halászlé, co może być dowodem wpływów węgierskiej kuchni na Żywiecczyźnie.
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Uwielbiam kiszoną kapustę. Zawsze kupuję całe 5 kilowe wiadereczko i starcza mi na miesiąc, czasami na krócej :) Suróweczki z kiszonej kapustki w różnych wariacjach jadam niemalże codziennie. Kapuśniaczek po prostu kocham. Nikt wśród moich najbliższych nie robi jej sam, dlatego jestem skazana na spożywanie kupnej, ale jeśli już to tylko z Charsznicy :)) Zawsze tak samo pyszna i zawsze mnóśtwo soku w wiadereczku :))
- Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
- Posty: 3921
Uwielbiam :)
Ja zawsze przed zrobieniem kotletów mielonych czy też krokietów z mięsem mielonym odgotowuje w garnku kapustę kiszoną po odstygnięciu drobno siekam i dodaje do przyprawionego solą i pieprzem mięsa dzięki temu kotlety są takie pyszne,że mmmmm...A Kapusta Kiszona uwierzcie jest wspaniałą "przyprawą" do mięsa mielonego.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Mamy swoją kapustę kiszoną to ona bardzo często gości u nas w postaci czy to bigosu, kapuśniaczku czy jako surówki - taką lubię najbardziej...
- Zarejestrowany: 10.05.2010, 12:32
- Posty: 4439
my dodajemy kapustkę kiszoną jako dodatek do kurczaka z ananasem
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
bardzo lubię kapustę kiszoną ale surową , najchętniej taką niezbyt kwaśną ...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Uwielbiam :)
Ja zawsze przed zrobieniem kotletów mielonych czy też krokietów z mięsem mielonym odgotowuje w garnku kapustę kiszoną po odstygnięciu drobno siekam i dodaje do przyprawionego solą i pieprzem mięsa dzięki temu kotlety są takie pyszne,że mmmmm...A Kapusta Kiszona uwierzcie jest wspaniałą "przyprawą" do mięsa mielonego.
Z kapustą to jeszcze kotletów nie robiłam! Muszę wypróbować. Dziewczyny robiły z grzybami ale moje dziecko nie cierpi grzybów ale z kapustką mogą być dobre.
- Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
- Posty: 3921
Uwielbiam :)
Ja zawsze przed zrobieniem kotletów mielonych czy też krokietów z mięsem mielonym odgotowuje w garnku kapustę kiszoną po odstygnięciu drobno siekam i dodaje do przyprawionego solą i pieprzem mięsa dzięki temu kotlety są takie pyszne,że mmmmm...A Kapusta Kiszona uwierzcie jest wspaniałą "przyprawą" do mięsa mielonego.
Z kapustą to jeszcze kotletów nie robiłam! Muszę wypróbować. Dziewczyny robiły z grzybami ale moje dziecko nie cierpi grzybów ale z kapustką mogą być dobre.
Naprawdę kotlety czy też krokiety smakują lepiej.Polecam!!!
U nas w domu to kapusta kiszona non stop gości:-) kapuśniaczek, bigosik suróweczka z kapustki- sam sezon:-)
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Bardzo lubię kapustę kiszoną ale ostatnio trudno trafić na taka mega dobrą, z beczki.
- Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
- Posty: 21500
Bardzo lubię kapustę kiszoną ale ostatnio trudno trafić na taka mega dobrą, z beczki.
My na szczęście mamy sprawdzonego pana na rynku, który sam robi kiszoną kapustę nie za dużo ale pyszną! Można go dorwać we wtorki i piątki ;)
Bardzo lubię kapustę kiszoną ale ostatnio trudno trafić na taka mega dobrą, z beczki.
My na szczęście mamy sprawdzonego pana na rynku, który sam robi kiszoną kapustę nie za dużo ale pyszną! Można go dorwać we wtorki i piątki ;)
U mnei w domu kiedys sie kisilo, ale to jak jeszcze dziadek zyl! To byl luksus, swoja pyszna, i ten pyszny sok z kapusty ktory pilam litrami :)
Teraz rodzice kupuja od sprawdzonego sprzedawcy, tak jak Marlenka :)
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Mamy sezon na kiszoną. Jecie, przyrządzacie?
- Zarejestrowany: 29.07.2010, 10:27
- Posty: 1025
u mnie sie kisi od soboty kapusta juz sie doczekac nie moge kiedy bedzie gotowa
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Trochę może już poźno ale jeszcze kupiłam, będzie się kisić! Nie ma to jak swoja domowa..