31 maja 2009 14:28 | ID: 26835
31 maja 2009 17:13 | ID: 26842
Ciasto kiedys jadłam pamiętam że dobre ale przepisu nie mam!
Dzisiaj upiekłam murzynka znalazłam gdzieś w necie dobry i szybki zdążyłam nawet zanim teście przyjechali :) wszystkim smakowało nawet Patryk się zajadał (później okruszki z talerza zbierał hehe :) )
Poziom cukru uzupełniony ale dalej czekam na jakieś fajne przepisy :)
31 maja 2009 18:14 | ID: 26851
CIASTO: Utrzeć margarynę z cukrem pudrem,dodać żółtka,ciągle mieszając.Następnie dodaćmąkę z proszkiem do pieczenia,amoniak i cukier waniliowy.Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą.Podzielić ciasto na 3 części: −1 zostawić biały −2 dodać orzechy mielone −3 dodać kakao upiec placki w tem.180 stopni przez 30 min. MASA: "Śnieżkę"ubić w 1/2 szkl. mleka ,dodać tężejącą galaretkę czerwoną,rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody.Podobnie ubić drugą "Śnieżkę",dodając żółtą galaretkę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Białe ciasto−masa czerwona−ciasto orzechowe−masa żółta−ciasto kakaowe.
Ciasto "3-BIT"
Składniki
•
MASA I:
•
2 budynie śmietankowe, 2 szkl. mleka, 1 łyżka cukru, 3/4 margaryny
•
MASA II:
•
1 mleko skondensowane słodzone w puszce
•
MASA III:
•
1 duża śmietanka 30%, 2 śnieżki
•
+ 8 paczek herbatników zwykłych
Etapy przygotowania
1.
Puszke mleka skondensowane gotwać w wodzie 3 godziny, aż zrobi sie karmel [puszki nie otwierac podczas gotowania, dopiero po tych 3 godzinach].
2.
Budynie ugotować w 2 szklankach mleka z dodatkiem łyżki cukru; wystudzić; utrzeć z margaryną.
3.
Składniki na masę III ubić razem na sztywno
4.
W naczyniu [np. blasze] układać kolejno: herbatniki-masaII-herbatniki-masaI-herbatniki-masaIII
SERNIK GOTOWANY
mąka tortowa, 1/2 kg margaryna palma, 1 kostka jajka, 6szt cukier, 2 szkl Miód, 1łyż soda, 1 łyżeczka kakao zwykłe, 1,5 łyżki śmietana kwaśna, 3 łyżki twaróg z wiaderka, 1kg budyń śmietankowy, 1szt mąka ziemniaczana, 1/2 łyżeczki olejek migdałowy lub do sernika, kilka kropli
1. CIASTO: Z mąki,połowy margaryny,2 jajek,1 szkl cukru,miodu,sody i śmietany zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części i upiec z nich placki 15-20 min.w temp.180 st (po upieczeniu placki są twarde) 2. SER: Margerynę,połowe mleka i cukier zagotować.Dodać ser z wiaderka i roztrzepane jajka(można dodac rodzynki).Gotować aż lekko zgęstnieje. Na koniec cały czas mieszając wlać rozrobiony w reszcie mleka budyń z mąką ziemniaczaną i olejek.pogotować ok 2 min. 3. Gorącą masą przełożyć placki. Wierzch posmarować kremem czekoladowym.(ja przykrywam folią lub ściereczką do ostygnięcia zeby się lepiej naparowało i zmiękło)póżniej przechowywać w lodówce.
3-BIT (ciemny)
6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 margaryna Kasia 6 paczek herbatnikówZ białek ubić pianę, dodać cukier ubijać dalej, dodać żółtka i pozostałe składniki. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto. Po wystudzeniu przekroić na pół. Przygotować masę: Puszkę mleka skondensowanego gotować na wolnym ogniu 2,5 godziny. Po wystudzeniu połączyć z Kasią. Podzielić masę na cztery porcje. Układać warstwami: −upieczone ciemne ciasto −masa −herbatniki −masa −herbatniki −masa −upieczone ciemne ciasto −masa Wierzch ciasta posypać pokruszonymi herbatnikami. Pozostawić w chłodnym miejscu na noc. RADA: Zamiast gotować puszkę mleka 2,5 godz. kupuję w hipermarkecie puszkę gotowej masy "krówkowej" lub "toffi".
Wszystkie przepisy sprawdzone i wykorzystywane na komunie, wesela i inne uroczystości rodzinne.
31 maja 2009 18:18 | ID: 26854
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.