7 kwietnia 2009 21:34 | ID: 19679
Kilka razy próbowałam robić biszkopt na różne sposoby ale nigdy naprawdę dobry mi nie wyszedł :(
7 kwietnia 2009 22:11 | ID: 19695
5 jaj
szklanka cukru
pół szklanki mąki pszennej
płó szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka octu
łyżeczka wody
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier, żółtka po łyżeczce octu i wody. Mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać z masą jajeczną i przełożyć do natłuszczonej blachy (ja zawsze blachę smaruję masłem i posypuję bułką tartą wtedy łatwiej wyjąć biszkopt) piec ok 45 min w średnio nagrzanym piekarniku
Kaskur ten biszkopt robię od dawna i zawsze wychodzi!
8 kwietnia 2009 13:57 | ID: 19746
Biszkop podstawowy
6 jaj,1 szkl.cukru kryształu,1 szkl mąki tortowej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno,dodać cukier miksować, aż cukier nie będzie wyczuwalny,dodać żółtka. Na konieć dodać mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem nie miksować tylko dobrze wymieszać łyżką! to wazne cisto ma być pulchne. Piec w temp.180 stopni 30 min...wkładamy do nagdzanego piekarnika.
Ja robie zawsze połowę porcji ,ponieważ wychodzi biszkopt cienki nie trzeba go przekrawać na pół co w efekcie lepiej wyglada po ukrojeniu kawałka tortu.(masa nie wbija sie w biszkopt)
Więc na tort piekę osobno 3-4 placki kolorowe dodajać barwiwników spożywczych, lub naturanych np: kakao, czekolada, kisiel.itp. Biszkpt nalezy nasączyć, można spirytusem z sokiem z cytryny ,likierem, zimnym naprem z kawy.
Jeszcze nie zdażyło się ,że by ten biszkopy nie wyszedł...
Napisz Kaskur jak Ci poszło z tym tortem..pozdrawiam
8 kwietnia 2009 19:19 | ID: 19765
8 kwietnia 2009 22:28 | ID: 19788
8 kwietnia 2009 23:11 | ID: 19802
8 kwietnia 2009 23:15 | ID: 19803
8 kwietnia 2009 23:27 | ID: 19806
9 kwietnia 2009 13:46 | ID: 19873
u mnie HITEM jest taki oto rodzaj tortu: Składniki: 6jajek 5łyzek cukru 14dkg zmielonych orzechów 1łyżka mąki 2łyżki bułki tartej 1łyżka oleju, 1 łyżka wody ok 0,5 łyżeczki pr. do pieczenia I tak suche składniki mieszamy, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka- ubijamy dalej dodając olej i wodę na końcu. Do tego dodajemy "suche " składniki, lekko mieszamy, pieczemy w temp 180 st. przez 20min. Masa: jedna kostka masła, 6łyżek cukru pudru, 100ml jogurtu naturalnego, 100ml śmietany kostkę masła ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce jogurtu wymieszanego ze śmietaną i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Upieczone ciasto dzielimy na 3 części i przekładamy masą. Przed położeniem masy można ciasto posmarować dżemem brzoskwiniowym. PYCHA!!1
13 kwietnia 2009 18:44 | ID: 20221
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.