2
aluna
Zarejestrowany: 17-09-2008 08:35 .
Posty: 4070
2010-02-27 14:53:03
Krewetki królewskie w sosie słodko-kwaśnym ( mój ulubiony)
50 dkg odwłoków dużych krewetek
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebulki zielonej
kilka listków rozdrobnionej sałaty lodowej
Sos:
1 łyżka brązowego cukru
½ szklanki bulionu drobiowego
3 łyżki ostrego keczupu
1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
½ łyżeczki oleju sezamowego
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte odwłoki umyć, bardzo dokładnie osuszyć, wymieszać w misce z mąką kukurydzianą.
Na dużej patelni rozgrzać bardzo mocno olej i usmażyć na nim obtoczone w mące krewetki, smażąc po 1 minucie z każdej strony. Używając szczypiec przełożyć obsmażone krewetki na ciepły talerz.
Do pozostałego na patelni oleju dodać imbir i czosnek, smażyć mieszając 30 sekund, dodać cukier i pozostałe składniki sosu, doprowadzić do wrzenia.
Smak sosu skorygować przyprawami, do wrzącego dodać obsmażone krewetki i chwileczkę razem dusić.
Gorące przełożyć na półmisek wyłożony sałata i posypać zieloną cebulką. Podawać natychmiast po przyrządzeniu
A może wy macie jakiś przepis na krewetki królewskie żeby było szybko i smacznie ?