mąka pszenna tzw. luksusowa, typ 550 - 1 kg
drożdże 10 dag
otręby lub płatki zbóż lub nasionek (słonecznik) 10-20 dag
wody 4 szklanki
łyżka soli
cukru 2 łyżeczki
Mąkę, wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w cukrze, (dzieje się tak po paru chwilach po ich połączeniu). Wymieszać miksturę mąka/sól z wodą, a następnie z otrębami/platkami. Do powyższego dodać rozpuszczone w cukrze drożdże. Naczynie z tak wykonanym ciastem przykryta ścierką wstawić w cieple miejsce (ciepławy piekarnik ; kaloryfer; zlew z ciepłą woda). Po urośnięciu wymieszać. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 C. Po następnym urośnięciu znów wymieszać. Po następnym urośnięciu znów wymieszać. (cały zabieg ‘wyrastania’ trwa z 1/2 godz.). Wyrośnięte ciasto wlać do foremek wysmarowanych olejem. Piec w 250 stopniach ok. 1 godz.