wamat (2021-06-13 12:56:37)
Renia1 (2021-06-13 06:57:36)
wamat (2021-06-11 19:56:08)
Stokrotka (2020-06-04 14:33:55)
Jeszcze taki szyszki się robiło z ryżu preparowanego, krówek i tofi.. chciałam raz zrobić ale ryżu znaleźć nie mogę..
A ja na B.Narodzenie zrobiłam słodki "salceson". Znacie? Mateusz nie znał ale bardzo mu smakował,
Gdy w drugie świeto jechał do znajomych dałam mu resztę. Wszystkim smakowało ale młodzi nie znali.
Nie znam,ale chętnie się dowiem co to za pyszności:)
Prosty przepis. Znajde składniki i proporcje to podam (pamięć już nie ta) jest to ciasto bez pieczenia.
SALCESON
3-4 p. herbatników (pokruszyć niezbyt drobno)
5łyżek. kakao
kostka masła
½ szkl mleka
¾ szkl cukru
Masło z cukrem rozpuścić, dodać mleko z kakao zagotować. Na koniec pokruszone herbatniki. (wsypać tyle, żeby masa była gesta.) Można dodać np rodzynki. Ja masę wylewam do podłużnej półokrągłej blaszki wyłożonej folią (żeby nie zniszczyc ciasta), można też do keksówki. W internecie niektórzy wlewają do plastykowej butelki (wtedy jest okragła). Po wystygnięciu wstawić do lodówki. Kilka minut roboty SMACZNEGO!