- 
              
                1
                  
                    usunięty użytkownik 2010-02-04 11:57:44 
 
                                   4 lutego 2010 11:57 | ID: 130676 4 lutego 2010 11:57 | ID: 130676
 
                Kotlety ziemniaczane, robimy wszystko jak na kopytka, ale zamiast gotowania, to obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Idealne do ciemnych sosów. 
 
                                                                     
- 
              
                2
                  
                    usunięty użytkownik 2010-02-04 12:01:38 
 
                                   4 lutego 2010 12:01 | ID: 130682 4 lutego 2010 12:01 | ID: 130682
 
                Robię zapiekanki, kotleciki, sałatki - na co masz ochotę? 
 
                                                                     
- 
              
                3
                  
                    
									
										
											                          czerwona panienka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26                      .
                      Posty: 21500                                             2010-02-04 12:02:50 
 
                                   4 lutego 2010 12:02 | ID: 130684 4 lutego 2010 12:02 | ID: 130684
 
                                                                     
- 
              
                4
                  
                    usunięty użytkownik 2010-02-04 12:07:04 
 
                                   4 lutego 2010 12:07 | ID: 130690 4 lutego 2010 12:07 | ID: 130690
 
                Ja robię talarki. Takie ziemniaki pocięte na plastry smażone z cebulką, kiełbaską i boczkiem.Pycha. 
 
                                                                     
- 
              
                5
                  
                    
									
										
											                          czerwona panienka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26                      .
                      Posty: 21500                                             2010-02-04 12:09:16 
 
                                   4 lutego 2010 12:09 | ID: 130695 4 lutego 2010 12:09 | ID: 130695
 
                Jaśmina napisał 2010-02-04 12:07:04Ja robię talarki. Takie ziemniaki pocięte na plastry smażone z cebulką, kiełbaską i boczkiem.Pycha. 
 Smażysz wszystko razem czy osobno? A może by upiec to w piekarniku? 
 
                                                                     
- 
              
                6
                  
                    usunięty użytkownik 2010-02-04 12:10:29 
 
                                   4 lutego 2010 12:10 | ID: 130698 4 lutego 2010 12:10 | ID: 130698
 
                To ja robię tak - ziemniaki obieram i kroję w talarki o grubości około 1,5 cm. Ale mogą też być ćwiarteczki. Mieszam w misce razem z kucharkiem i czosnkiem granulowanym. Kroję kiełbaskę w kosteczkę, cebulę w talarki i trę ser na drobnej tarce. Wszystko ale bez sera wrzucam do naczynia żaroodpornego i polewam odrobine olejem i wrzucam do piekarnika. Jak ziemniaki są miękkie to posypuję serem i jeszcze przez chwilkę zapiekam żeby ser się roztopił. 
Można też dodać odrobinę marchewki czy innych warzywa. Ale bez nich też jest dobra. 
 
                                                                     
- 
              
                7
                  
                    usunięty użytkownik 2010-02-04 12:15:56 
 
                                   4 lutego 2010 12:15 | ID: 130704 4 lutego 2010 12:15 | ID: 130704
 
                Ja najpierw podsmażam surowe talarki z cebulą, tak aby ziemniaki się zarumieniły. Tylko te talarki nie mogą być zbyt grube. Potem wrzucam kiełbasę i boczek oraz przyprawy według uznania. 
 
                                                                     
- 
              
                8
                  
                    usunięty użytkownik 2010-02-04 12:17:22 
 
                                   4 lutego 2010 12:17 | ID: 130705 4 lutego 2010 12:17 | ID: 130705
 
                Mam przepis na paszteciki ziemniaczane. Raz robiłam. smaczne były, ale potem robić mi się nie chciało. 
 
                                                                     
- 
              
                9
                  
                    
									
										
											                          oliwka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57                      .
                      Posty: 161880                                             2010-02-04 12:22:34 
 
                                   4 lutego 2010 12:22 | ID: 130714 4 lutego 2010 12:22 | ID: 130714
 
                Heheh... a ja już od 3 m-cy ziemnaików prawie... nie jem... troszeczkę w zupkach ale staram się jak najwięcej odjąć...
Ale lubiła oj tak... placuszki, kiszeczki, babkę, frytki.... i takie normalne oraz w kopytach i tzw. pampuchach... mniam.... ale teraz...  
 
                                                                     
- 
              
                10
                  
                    
									
										
											                          czerwona panienka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26                      .
                      Posty: 21500                                             2010-02-04 12:25:09 
 
                                   4 lutego 2010 12:25 | ID: 130718 4 lutego 2010 12:25 | ID: 130718
 
                AlicjaSz napisał 2010-02-04 12:17:22Mam przepis na paszteciki ziemniaczane. Raz robiłam. smaczne były, ale potem robić mi się nie chciało. 
 Alicjo, a zdradziłabyś przepis? 
 
                                                                     
- 
              
                11
                  
                    usunięty użytkownik 2010-02-04 12:31:46 
 
                                   4 lutego 2010 12:31 | ID: 130725 4 lutego 2010 12:31 | ID: 130725
 
                Ziemniaczane paszteciki 
 - 4 ugotowane ziemniaki (utłuczone)
- 2 ziemniaki surowe, starte drobno
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- nadzienie dowolne. Np. pieczarki z cebulką
 Wymieszać wszystko. Powstaje plastyczne ciasto. Podzielić na kilka części. Utoczyć rulony jak na kopytka, tylko grubsze. Rozwałkować i wycinać kwadraty. Nakładać farsz, potem posklejać w trójkąty. Podsmażyć na rumiano, następnie podpiec w piekarniku kilka minut. Idealne do barszczyku. 
 
                                                                     
- 
              
                12
                  
                    
									
										
											                          czerwona panienka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26                      .
                      Posty: 21500                                             2010-02-04 12:44:35 
 
                                   4 lutego 2010 12:44 | ID: 130741 4 lutego 2010 12:44 | ID: 130741
 
                Narobiłam sobie apetytu i skoczyłam szybko obrać i pokroić ziemniaczki, cebulkę i kiełbaskę. Wszystko doprawiłam różnymi przyprawami wrzuciłam do naczynia żaroodpornego i piekę :) tylko nie wiem ile i w jakiej  temperaturze pomóżcie!! 
 
                                                                     
- 
              
                13
                  
                    
									
										
											                          oliwka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57                      .
                      Posty: 161880                                             2010-02-04 12:45:30 
 
                                   4 lutego 2010 12:45 | ID: 130743 4 lutego 2010 12:45 | ID: 130743
 
                O i jeszcze o kartaczach zapomniałam... to dopiero raj dla podniebienia....  
 
                                                                     
- 
              
                14
                  
                    usunięty użytkownik 2010-02-04 13:41:35 
 
                                   4 lutego 2010 13:41 | ID: 130807 4 lutego 2010 13:41 | ID: 130807
 
                czerwona panienka napisał 2010-02-04 12:44:35Narobiłam sobie apetytu i skoczyłam szybko obrać i pokroić ziemniaczki, cebulkę i kiełbaskę. Wszystko doprawiłam różnymi przyprawami wrzuciłam do naczynia żaroodpornego i piekę :) tylko nie wiem ile i w jakiej  temperaturze pomóżcie!! 
 Wstawiam tak na 180 stopni na termoobieg. I sprawdzam. A jak są miękkie to trochę podkręcam temperaturę. Od czasu do czasu można też przemieszać wszystko. Bo dół się szybciej piecze :)))) 
 
                                                                     
- 
              
                15
                  
                    
									
										
											                          kaskur                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 26-01-2009 09:54                      .
                      Posty: 6450                                             2010-02-04 19:14:25 
 
                                   4 lutego 2010 19:14 | ID: 131219 4 lutego 2010 19:14 | ID: 131219
 
                AlicjaSz napisał 2010-02-04 12:31:46Ziemniaczane paszteciki4 ugotowane ziemniaki (utłuczone)2 ziemniaki surowe, starte drobno2 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennejsól, pieprznadzienie dowolne. Np. pieczarki z cebulkąWymieszać wszystko. Powstaje plastyczne ciasto. Podzielić na kilka części. Utoczyć rulony jak na kopytka, tylko grubsze. Rozwałkować i wycinać kwadraty. Nakładać farsz, potem posklejać w trójkąty. Podsmażyć na rumiano, następnie podpiec w piekarniku kilka minut. Idealne do barszczyku. 
 ale  narobiłaś mi smaka 
 
                                                                     
- 
              
                16
                  
                    usunięty użytkownik 2010-02-04 19:15:09 
 
                                   4 lutego 2010 19:15 | ID: 131221 4 lutego 2010 19:15 | ID: 131221
 
                kaskur napisał 2010-02-04 19:14:25ale  narobiłaś mi smaka 
 Do dzieła   
 
                                                                     
- 
              
                17
                  
                    
									
										
											                          Tigrina                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 26-11-2009 23:06                      .
                      Posty: 4674                                             2010-02-04 19:43:51 
 
                                   4 lutego 2010 19:43 | ID: 131272 4 lutego 2010 19:43 | ID: 131272
 
                Ja czasami kombinuje proste potrawy, np. plasterki z różnymi przyprawami mieszam z ugotowanym w międzyczasie ryżem i dodaję do tego sos, np. pomidorowy :-)
Ale to zazwyczaj wtedy, gdy niewiele składników mam w domu, nie chce mi się iść do sklepu, a całkowicie nie mam pomysłu na to, co zrobić do jedzenia. Tyle, że za często to takie coś odpada, bo tłuste i syte :-) 
 
                                                                     
- 
              
                18
                  
                    
									
										
											                          monaaa71                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46                      .
                      Posty: 28735                                             2010-02-06 13:07:13 
 
                                   6 lutego 2010 13:07 | ID: 132899 6 lutego 2010 13:07 | ID: 132899
 
                lubię czasem podsmażone ziemniaki z kefirem   
 
                                                                     
- 
              
                19
                  
                    
									
										
											                          alanml                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11                      .
                      Posty: 30511                                             2010-02-24 14:52:22 
 
                                   24 lutego 2010 14:52 | ID: 150370 24 lutego 2010 14:52 | ID: 150370
 
                Kroję ziemiaka na pół, wydrążam w tej połówce dziurę, wkładam tam farsz w postaci: szynka gotowana pokrojna drobno, szczypior, ser starty w duzej ilosci, papryka drobno pokrojona. Zapiekam to w piekarniku i potem polewam sosem serowym. Pycha! 
 
                                                                     
- 
              
                20
                  
                    usunięty użytkownik 2010-02-24 15:01:54 
 
                                   24 lutego 2010 15:01 | ID: 150379 24 lutego 2010 15:01 | ID: 150379
 
                alanml napisał 2010-02-24 14:52:22Kroję ziemiaka na pół, wydrążam w tej połówce dziurę, wkładam tam farsz w postaci: szynka gotowana pokrojna drobno, szczypior, ser starty w duzej ilosci, papryka drobno pokrojona. Zapiekam to w piekarniku i potem polewam sosem serowym. Pycha! 
 No to chyba mam pomysł na obiad jak Teściowa przyjedzie w odwiedziny... 