19
                  
                    
									
										
											                          Tigrina                      										
									
                      
                    
                    
                       
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 26-11-2009 23:06                      .
                      Posty: 4674                                            
                  
                2010-01-28 00:32:46
               
              
                Ja to robię tak:
do startych ziemniaków (z ok. 5 kg ziemniaków), dodaję parę liści laurowych, cztery jajka, starte dwie cebule średniej wielkości, trochę mąki (żeby nie było za rzadkie i zbyt gęste- "ciasto" mniej więcej takie, jak na placki, może trochę ciut rzadsze), trochę soli i pieprzu (też na smak placków).
Potem rozgrzewam w prodiżu na kuchence prawie pół kostki smalcu, żeby rzadki się zrobił, "wlewam" tę mieszankę z ziemniaków i i wstawiam na 2-2,5 godziny, w zależności, jak dużo tego wszystkiego wyszło (jak prawie pokrywy dotyka, to 2,5 godziny).
Z tym, że ja nie dodaję boczku (bo nie znoszę, pewnie z boczkiem smakuje troszkę inaczej) :-)