Nie wiem czy to ze śmietaną jest coś nie tak czy ja coś źle robię?! Dlaczego w ogóle się tak się dzieje? Macie jakąś radę?
A co zrobić gdy jest zbyt ostra ?
9 stycznia 2015 11:57 | ID: 1177775
jedno pytanie, jak dodajesz śmietanę bezpośrednio do garnka?
9 stycznia 2015 12:00 | ID: 1177781
jedno pytanie, jak dodajesz śmietanę bezpośrednio do garnka?
No czasem mieszam jeszcze z łyżką mąki..
9 stycznia 2015 12:03 | ID: 1177784
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
9 stycznia 2015 12:05 | ID: 1177789
Właśnie myślałam czy nie jest zbyt zimna może dlatego..
9 stycznia 2015 12:09 | ID: 1177793
Właśnie myślałam czy nie jest zbyt zimna może dlatego..
to się nazywa hartowanie
9 stycznia 2015 12:41 | ID: 1177817
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
Robię dokładnie tak samo :), z tym, ze zazwyczaj gotuję litr, bądź dwa litry zupy
9 stycznia 2015 13:26 | ID: 1177839
Śmietanę mieszam z łyżką wody dodaje trochę wywaru i dobrze rozmieszam Leje do zupy mieszając , ale ja mam wypróbowaną śmietanę , która mi się nie warzy
9 stycznia 2015 13:42 | ID: 1177842
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
robię tak samo i działa :-)
9 stycznia 2015 14:26 | ID: 1177885
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
ja robię podobnie, dodaje jeszcze do śmietany troszkę soli a potem wlewam trochę wrzacej zupy. Wlewam i nie warzy się. Kiedyś czytałam gdzieś, że dodanie soli do smietany zapobiegnie zwarzeniu się
9 stycznia 2015 15:01 | ID: 1177902
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
ja robię podobnie, dodaje jeszcze do śmietany troszkę soli a potem wlewam trochę wrzacej zupy. Wlewam i nie warzy się. Kiedyś czytałam gdzieś, że dodanie soli do smietany zapobiegnie zwarzeniu się
Ja też robię w ten sam sposób i nigdy mi się śmietana nie warzy.
9 stycznia 2015 15:23 | ID: 1177912
Mi czsami tylko się warzyła to teraz wypróbuję Wasze sposoby...
Człowiek całe życie się uczy...
9 stycznia 2015 15:29 | ID: 1177917
Z INTERNETU...
Aby uniknąć zwarzenia się zupy podczas zabielania jej śmietaną można:
1/ lekko posolić śmietanę przed dodaniem jej do ciepłej zupy
2/ rozprowadzić mąkę z zimną wodą, dodać do niej śmietanę, trochę zupy i następnie wlać całość do garnka z zupą
3/ "zahartować" śmietanę - w osobnym naczyniu dokładnie wymieszać śmietanę z ciepłą zupą, następnie dodać do całości (temperatura mieszanki powinna być zbliżona do temperatury zupy)
Warto pamiętać, że śmietany wysokoprocentowe i tzw. śmietany „kremówki” nie powinny się zwarzyć, niezależnie od tego, w jaki sposób dodamy je do zupy.
Jeśli mimo naszych zabiegów śmietana się zwarzy, zawsze można nadać zupie gładką konsystencję, miksując ją blenderem.
9 stycznia 2015 15:44 | ID: 1177925
Mi czsami tylko się warzyła to teraz wypróbuję Wasze sposoby...
Człowiek całe życie się uczy...
Dobrze jest podpytać innych Zawsze ktoś tam jakiś sposób wymyśli.
9 stycznia 2015 15:52 | ID: 1177931
mi też czasem się waży i zpraktykuję wasze sposoby i z solą i z zalaniem jej wrzątkiem:) ach jak dobrze się poradzić . kto pyta nie błądzi :)
9 stycznia 2015 16:11 | ID: 1177944
Mi czsami tylko się warzyła to teraz wypróbuję Wasze sposoby...
Człowiek całe życie się uczy...
Dobrze jest podpytać innych Zawsze ktoś tam jakiś sposób wymyśli.
O tak... i fajnie, że nasze Forum tak działa...
Po co waśnie, po co kłótnie , dobre wątki utną kłótnie...
9 stycznia 2015 16:17 | ID: 1177948
Mi czsami tylko się warzyła to teraz wypróbuję Wasze sposoby...
Człowiek całe życie się uczy...
Dobrze jest podpytać innych Zawsze ktoś tam jakiś sposób wymyśli.
O tak... i fajnie, że nasze Forum tak działa...
Po co waśnie, po co kłótnie , dobre wątki utną kłótnie...
Nawet o śmietanie w zupie
9 stycznia 2015 16:18 | ID: 1177951
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
ja robię podobnie, dodaje jeszcze do śmietany troszkę soli a potem wlewam trochę wrzacej zupy. Wlewam i nie warzy się. Kiedyś czytałam gdzieś, że dodanie soli do smietany zapobiegnie zwarzeniu się
Ja też robię w ten sam sposób i nigdy mi się śmietana nie warzy.
i ta odobnie robię:)
8 sierpnia 2019 14:26 | ID: 1450153
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
ja robię podobnie, dodaje jeszcze do śmietany troszkę soli a potem wlewam trochę wrzacej zupy. Wlewam i nie warzy się. Kiedyś czytałam gdzieś, że dodanie soli do smietany zapobiegnie zwarzeniu się
O soli i ja słyszałam.. oby tylko zupy nie przesolić
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.