Wczoraj znajoma bardzo zachwalała mi urządzenie o nazwie wolnowar... Powiem szczerze, że pierwszy raz o czymś takim słyszałam. Ale jak się wgłębiłam w temat, to jestem niemalże w 100% gotowa do zakupu Jest to garnek elektryczny, w którym potrawy przygotowuje się bardzo wolno, nawet 6-8 h, przy czym pobór energii jest niewielki i bardziej opłacalny od tradycyjnego gotowania. Nic się w tym urządzeniu nie przypala a gotowanie nie wymaga stania przy garach. Obiad można wstawić rano i będzie gotowy po powrocie z pracy. Gotując w tym urządzeniu można całkowicie zrezygnować z tłuszczu a potrawy podobno są dużo smaczniejsze, dzięki długotrwalej obróbce termicznej. Można w nim przygotowywać praktycznie wszystko od zup, po mięsa, gulasze, gołąbki itp...
Zakładam wątek, bo może są osoby, które już takie urządzenie mają i coś doradzą. Czym się kierować w wyborze urządzenia na przykład. Jest ich na allegro całe mnóstwo. O różnej mocy, z misami teflonowymi, ceramicznymi, różnej wielkości i pojemności... Nie są takie drogie i na pewno chciałabym wypróbować, czy to rzeczywiście takie wygodne i cudne urządzenie jak zachwalała znajoma... Niedługo będę mieć mało czasu na wszystko i fajnie by było mieć takie urządzenie, co samo obiadki gotuje i nie trzeba stać przy garach