Mamy ich kilka w naszej kuchni. Różnego rodzaju i kalibru. Są niezbędne przy krojeniu różnych produktów przy przygotowywaniu żywności.
Deska drewniana ma to do siebie, że wchłania zapachy i kolory, dlatego nawet najlepsza konserwacja nie sprawi, że deska będzie wyglądała jak nowa. Drewno wchłania również wodę - dlatego przecierajmy je do sucha, nie zostawiajmy wilgotnych do wyschnięcia. Warto też co jakiś czas przetrzeć oliwą z oliwek lub specjalnym olejem.
Deski plastikowe robione są najczęściej z polietylenu. Ich główną przewagą nad drewnianymi jest możliwość mycia przy pomocy chemicznych płynów, które łatwo się zmywają. Są one również odporne na temperatury, nie wchłaniają zapachów.
deski szklane – są tanie i pozornie trwałe. Łatwo się je myje i konserwuje.
Posiadają jednak parę istotnych wad – bardzo tępią noże ze względu na swoją twardość. Przy krojeniu warzyw i różnych twardszych produktów mogą się także tworzyć drobinki szkła poprzez intensywny kontakt ostrza z deską. Nóż może się także ślizgać po takiej desce, co nie jest zbyt wygodne i bezpieczne dla użytkownika.
A wy jakich lubicie używać? Jakie goszczą w waszej kuchni?