Wiem, jest jakiś na opakowaniu ale byle jaki. Macie jakis dobry przepis, wypróbowany? Jaki polecacie?
Czy sos dodaje się przed pieczeniem czy już do gotowej potrawy? I czy mięso mielone czy może być jakieś inne?
17 stycznia 2014 22:06 | ID: 1068257
Stokrotko, sos mieszasz razem z mięsem mielonym i kolejno przekładają warstwa makaronu sos z mięsem ite. Na koniec możesz posypać serem tartym. Co do mięsa to zawsze robiłam z mięsem mielonym a czasami robie z samymi warzywami. Przepisu musze poszukać, ale na 100% go mam. Ja jak robie lasagne to robie to na oko :)
17 stycznia 2014 22:14 | ID: 1068262
Z warzywami? Brzmi ciekawie. Jak to wtedy robisz, jakie warzywa?
17 stycznia 2014 22:28 | ID: 1068267
Kurczę wlasnie cały tekst mi sie skasował :), jak poczekasz chwile to podeśle przepis :)
17 stycznia 2014 22:37 | ID: 1068270
Kurczę wlasnie cały tekst mi sie skasował :), jak poczekasz chwile to podeśle przepis :)
Możesz i jutro bo jeszcze składników nie nabyłam ale mam ochotę wypróbować.
17 stycznia 2014 22:40 | ID: 1068271
Z warzywami? Brzmi ciekawie. Jak to wtedy robisz, jakie warzywa?
Używam marchewki pokrojonej w slupki, por pokrojony w około pol cm plastry, bakłażan w kostkę, paprykę żółta i czerwona oraz cebule.
Przepis:
1kg mięsa mielonego, 2 zabki czosnku ( jak nie mam świeżego to używam suszonego), 2 cebule, 8 pomidorów obranych ze skorki bądź 2-3 puszki pomidorów konserwowych. Mieso mielone podsmażam na suchej patelni, jak mięso jest już dobrze podsmażone i rozdrobnione dodaje cebule pokrojona w kostkę, czosnek przecisniety przez praskę , pomidory i opcjonalnie warzywa( około 500g). Dusze to przez 15 minut na malym ogniu następnie doprawiam solą, pieprzem, oregano, bazylia, ziołami, prowansalskimi. Jeżeli sos jest za gesty dodaje pol do szklanki mleka. Następnie na naczynie żaroodporne wykładam platy makaronu na to warstwa sosu, makaron , sos i itd. Zawsze staram sie, zeby ostatnia częścią był sos na to sypie ser tarty i do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i lasagne stoi jeszcze 10-15 minut zeby sie uspokoić :). My lubimy ja z surówka z pomidorów i szczypioru bądź cebuli czerwonej do tego dresing pomidorowo- bazyliowy :)
17 stycznia 2014 22:56 | ID: 1068274
A makaron takie surowe płaty czy ugotować?
17 stycznia 2014 23:02 | ID: 1068278
A makaron takie surowe płaty czy ugotować?
Surowe płaty,makaron wciągnie wodę z warzyw i pomidorów. Ewentualnie jak sos będzie za gesty i go mlekiem podlejesz to tez makaron sie ładnie ugotuje :)
17 stycznia 2014 23:16 | ID: 1068282
A makaron takie surowe płaty czy ugotować?
Surowe płaty,makaron wciągnie wodę z warzyw i pomidorów. Ewentualnie jak sos będzie za gesty i go mlekiem podlejesz to tez makaron sie ładnie ugotuje :)
Mniam mniam czuję że będzie pyszne!
A duże naczynie ci tego wychodzi?
17 stycznia 2014 23:22 | ID: 1068283
Ja mam naczynie 25 cm na 45cm i wysokie 5 cm także dla naszej trójki obiad mam na 2 dni i zawsze młodej zostaje porcja, zeby sobie na kolacje zjadła.
Pyszna tez jest z samych warzyw z tym , ze dodajesz brokuły, szpinak i inne warzywa.
17 stycznia 2014 23:24 | ID: 1068286
Ja mam naczynie 25 cm na 45cm i wysokie 5 cm także dla naszej trójki obiad mam na 2 dni i zawsze młodej zostaje porcja, zeby sobie na kolacje zjadła.
Pyszna tez jest z samych warzyw z tym , ze dodajesz brokuły, szpinak i inne warzywa.
hmmmmm brzmi pysznie
18 stycznia 2014 06:43 | ID: 1068301
ja makaron na lazanię robię sama ...
18 stycznia 2014 09:31 | ID: 1068334
Córka moja robi wspaniałą lasanię, ja niestety tego przepisu nie znam... zjadać to chętnie zjadam... Ale smaka mi narobiłyście...
18 stycznia 2014 10:45 | ID: 1068350
ja makaron na lazanię robię sama ...
to ja poproszę o przepis na makaron i sposób wykonania :)
18 stycznia 2014 11:20 | ID: 1068361
ja makaron na lazanię robię sama ...
to ja poproszę o przepis na makaron i sposób wykonania :)
Do miski przesiewam ok. 1/2 kg mąki , wbijam 1 jajko i dolewam tyle wody , ile ciasto zabierze . Dokładnie wyrabiam ciasto tak by było miękkie i elastyczne . Ciasto cienko rozwałkowuję , kroję na prostokąty , dalej robię wszystko tak , jak tradycyjną lazanię ....
18 stycznia 2014 11:21 | ID: 1068362
ja makaron na lazanię robię sama ...
to ja poproszę o przepis na makaron i sposób wykonania :)
Do miski przesiewam ok. 1/2 kg mąki , wbijam 1 jajko i dolewam tyle wody , ile ciasto zabierze . Dokładnie wyrabiam ciasto tak by było miękkie i elastyczne . Ciasto cienko rozwałkowuję , kroję na prostokąty , dalej robię wszystko tak , jak tradycyjną lazanię ....
dziękuję :)
18 stycznia 2014 16:56 | ID: 1068456
ja makaron na lazanię robię sama ...
to ja poproszę o przepis na makaron i sposób wykonania :)
Do miski przesiewam ok. 1/2 kg mąki , wbijam 1 jajko i dolewam tyle wody , ile ciasto zabierze . Dokładnie wyrabiam ciasto tak by było miękkie i elastyczne . Ciasto cienko rozwałkowuję , kroję na prostokąty , dalej robię wszystko tak , jak tradycyjną lazanię ....
pyszne :-)
18 stycznia 2014 19:18 | ID: 1068544
ja makaron na lazanię robię sama ...
to ja poproszę o przepis na makaron i sposób wykonania :)
Do miski przesiewam ok. 1/2 kg mąki , wbijam 1 jajko i dolewam tyle wody , ile ciasto zabierze . Dokładnie wyrabiam ciasto tak by było miękkie i elastyczne . Ciasto cienko rozwałkowuję , kroję na prostokąty , dalej robię wszystko tak , jak tradycyjną lazanię ....
O fajnie, to ja też zrobię. Co domowe to domowe. Dzięki wielkie.
18 stycznia 2014 19:24 | ID: 1068549
A jeszcze sos ..jak sos zrobić?
18 stycznia 2014 19:42 | ID: 1068558
ja sos robię z mięsem mielonym - jak do spagetti ....
18 stycznia 2014 21:26 | ID: 1068582
ja sos robię z mięsem mielonym - jak do spagetti ....
Acha to zamiast pomidorów można koncentrat dać?
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.