To ja już wolę swoją gorzką czekoladę...
Oto cała prawda o białej czekoladzie!
Tłuszcz i chemiczne aromaty?! Oto co tak naprawdę zawiera uwielbiana przez dzieci biała czekolada. Okazuje się, że poza nazwą z prawdziwą czekoladą ma niewiele wspólnego. Dlaczego? Nie zawiera głównego składnika czekolady- kakao!
Jest dobra, smaczna, słodka i...chemiczna! Lubisz białączekoladę? Zapomnij o zdrowiu i zgrabnej sylwetce. Okazuje się, że ta słodkość składa się przede wszystkim z masy tłuszczowej i aromatów. Kakao, które stanowi ponad 70 procent prawdziwej czekolady, w białej czekoladzie to niespełna jeden procent! Dietetycy nie pozostawiają nam złudzeń.
- Jeżeli czekolada jest biała to może oznaczać, że producent nas oszukał i zamiast masła kakaowego dodał inny tłuszcz roślinny i taki produkt nie jest nawet najgorszą odmianą czekolady- wyjaśnia dietetyk Karina Piwowarczyk.
Czekolada biała to słodka trucizna, która nie dostarcza nam żadnych potrzebnych witamin i minerałów. Jest bardziej ciężkostrawna od gorzkiej. Dlaczego? Wystarczy spojrzeć na etykietę! A tam cała tablica Mendelejewa! W najlepszym wypadku masła kakaowego jest w niej zaledwie 20 %. Około 14 % składu to sucha masa mleczna. A reszta? Biała czekolada to przede wszystkim cukier.W 100 g czekolady jest aż 57,1 g węglowodanów!
Dalej jest już tylko gorzej: aromaty, demineralizowana serwatka w proszku, emulgatory ( lecytyna sojowa, E476 ) i mnóstwo niezdrowego tłuszczu kakaowego (32, 2 g w 100 g czekolady).
Brakuje w niej miazgi kakaowej nazywanej przez dietetyków "cudownym składnikiem życia". Zamiast tego jedna tabliczka białej czekolady dostarcza nam aż 530 pustych kalorii!
Tymczasem jak mówią dietetycy to właśnie kakao jest najcenniejszym składnikiem czekolady. Dlatego jeżeli już chcemy skusić się na słodycze, wybierzmy czekoladę gorzką! Jedzona z umiarem ma zbawienny wpływ na nasz organizm.
Więcej TUTAJ.