Rozglądam się juz za tortem dla Oli na roczek i mam mały dylemat...Czy zamówić taki z masą cukrową czy zwykły śmietanowy...ten pierwszy wygląda super ale nie wiem jak one są w smaku.
Zastanawiam sie nad tymi.Podpowiecie?
27 czerwca 2012 20:19 | ID: 800738
Rozglądam się juz za tortem dla Oli na roczek i mam mały dylemat...Czy zamówić taki z masą cukrową czy zwykły śmietanowy...ten pierwszy wygląda super ale nie wiem jak one są w smaku.
Zastanawiam sie nad tymi.Podpowiecie?
29 czerwca 2012 13:28 | ID: 801403
Borówka a na ile osób taki tort?
wiesz już gdzie bedziesz zamawiać ?Może wybierz wzór tej cukierni?Bo czasem cukiernienie chcą robić nowych wzorów tortów tylko takie jakie mają w ofercie ( bo nie mają takich form)
29 czerwca 2012 13:53 | ID: 801412
29 czerwca 2012 14:28 | ID: 801422
Ja zrobie tor z masą plastyczną, zamówić w cukierni wyszłoby za drogo jak dla mnie, bo tort musi być duży.
Wybrałabym coś pomiędzy tortem nr 1 a nr2 ;D
Coś w ten deseń na roczek Mai wybrałam, tyle że zamiast misów dam motyle.
29 czerwca 2012 14:53 | ID: 801426
Jeśli chciałabyś zrobić coś w tym stylu to mogę podpowiedzieć jak.Trzeba upiec biszkopt w prostoątnej blaszcze.
drukujesz i wycinasz wzór tygryska takiej wielkości by zmieścił się na biszkopcie.Należy wyciąż ciasto po konturach tygryska.Zarys już jest teraz wszystkie linie, które są wewnątrz tygryska należy zaznaczyć przekuwając nożem papier.Następnie przygotować masę lub śmietanę i podzielić na części do każdej dodając barwnik.Teraz należy napełnić worek ze końcówką w kształcie małej gwiazdki i wypełniamy tygryska stawiając obok siebie małe kleksy.Ale należy zostawić miejsce tam gdzie zaznaczone są linie środkowe.To na samym końcu należy wypełnić masą o kolorze brązowym ale końcówką o małym okrąglym otworze.Nie wiem czy wyjaśniłam zrozumiale.
Lalkę robi się jeszcze łatwiej.
29 czerwca 2012 14:55 | ID: 801427
Ja zrobie tor z masą plastyczną, zamówić w cukierni wyszłoby za drogo jak dla mnie, bo tort musi być duży.
Wybrałabym coś pomiędzy tortem nr 1 a nr2 ;D
Coś w ten deseń na roczek Mai wybrałam, tyle że zamiast misów dam motyle.
super masz pomysł, bedzie na pewno fajnie wyglądać z motylami.
29 czerwca 2012 16:45 | ID: 801457
Borówka a na ile osób taki tort?
wiesz już gdzie bedziesz zamawiać ?Może wybierz wzór tej cukierni?Bo czasem cukiernienie chcą robić nowych wzorów tortów tylko takie jakie mają w ofercie ( bo nie mają takich form)
Będzie tak około 15 osób.Te zdjęcia które wstawiłam są z cukierni MEL i chyba tam będę zamawiała.
29 czerwca 2012 17:01 | ID: 801464
29 czerwca 2012 17:04 | ID: 801467
Oj tak piękne są i mam taki dylemat bo każdy ma coś w sobie.Teraz to takie małe dzieła sztuki!
29 czerwca 2012 17:06 | ID: 801470
Oj tak piękne są i mam taki dylemat bo każdy ma coś w sobie.Teraz to takie małe dzieła sztuki!
To prawda...
29 czerwca 2012 23:04 | ID: 801557
Dziś kupiłam ciasto w carefourze ale nie na hali a na stoisku z ciastami i piezczywem.Ciasto jest dobre i od razu zapytałam o cenę tortów urodzinowych dla dzieci i jest to 40 zł za kg.Nie zależnie czy to tort z opłatkiem czy w kształcie.
30 czerwca 2012 07:51 | ID: 801584
Dziś kupiłam ciasto w carefourze ale nie na hali a na stoisku z ciastami i piezczywem.Ciasto jest dobre i od razu zapytałam o cenę tortów urodzinowych dla dzieci i jest to 40 zł za kg.Nie zależnie czy to tort z opłatkiem czy w kształcie.
No to niedrogo ale jakoś nie mam przekonania do ich ciasta.Chociaż moja siostra zawsze kupuje torty śmietanowe w auchanie i tylko raz się trafiło że nie nadawał się do jedzenia
Dzisiaj będę w carefourze to zajdę tam i zobacze co oni tam mają.Planuję też zajść jeszcze do cukierni U Lecha bo mam blisko i tam zapytam jakie ceny mają.
30 czerwca 2012 13:37 | ID: 801684
Dziś kupiłam ciasto w carefourze ale nie na hali a na stoisku z ciastami i piezczywem.Ciasto jest dobre i od razu zapytałam o cenę tortów urodzinowych dla dzieci i jest to 40 zł za kg.Nie zależnie czy to tort z opłatkiem czy w kształcie.
No to niedrogo ale jakoś nie mam przekonania do ich ciasta.Chociaż moja siostra zawsze kupuje torty śmietanowe w auchanie i tylko raz się trafiło że nie nadawał się do jedzenia
Dzisiaj będę w carefourze to zajdę tam i zobacze co oni tam mają.Planuję też zajść jeszcze do cukierni U Lecha bo mam blisko i tam zapytam jakie ceny mają.
W auchanie kupiłamciasto tylko raz i nigdy więcej.Takiego zatrucia to chyba nigdy nie miałam.
U Lecha ciasta mają wspaniałe ale cenowo nawet kryszenia przebijają.
5 lipca 2012 14:39 | ID: 803609
moze wiecie czy w jakiejś sieciówce sklepów spożywczych mozna kupic lukier plastyczny?
5 lipca 2012 15:29 | ID: 803615
moze wiecie czy w jakiejś sieciówce sklepów spożywczych mozna kupic lukier plastyczny?
raz widziałam w carefourze ale tylko raz dawno temu.
Ja wszystkie potrzebne rzeczy do tortów typu barwniki kupuję na allegro.
5 lipca 2012 15:38 | ID: 803617
2 dni temu obadałam sprawę tortu dla Oliwci z Hello Kitty... i już mam namiary by był czekoladowy, bo ona takie tylko lubi.
5 lipca 2012 15:52 | ID: 803625
moze wiecie czy w jakiejś sieciówce sklepów spożywczych mozna kupic lukier plastyczny?
raz widziałam w carefourze ale tylko raz dawno temu.
Ja wszystkie potrzebne rzeczy do tortów typu barwniki kupuję na allegro.
ja kupuje na tortowni ale zastanawiałam sie nad jakimś sklepem by nie płacić za przesyłke plus interesujace mnie kolory sa dostepne w zbiorowym zamówieniu 2.5 kg. A to dla mnie za duzo...
5 lipca 2012 16:01 | ID: 803629
moze wiecie czy w jakiejś sieciówce sklepów spożywczych mozna kupic lukier plastyczny?
raz widziałam w carefourze ale tylko raz dawno temu.
Ja wszystkie potrzebne rzeczy do tortów typu barwniki kupuję na allegro.
ja kupuje na tortowni ale zastanawiałam sie nad jakimś sklepem by nie płacić za przesyłke plus interesujace mnie kolory sa dostepne w zbiorowym zamówieniu 2.5 kg. A to dla mnie za duzo...
a ja wolę sama zrobić. koszt 1 kg lukru wychodzi około 15 zł. przy czym jak teraz patrzę na allegro to cena i to bez kosztów wysyłki to 26 zł.
5 lipca 2012 16:13 | ID: 803634
a jak robisz? bo ja kiedyś robiłam i wyszło mi złe. Było za rzadkie a jak dodawałam cukru to robiło sie za kruche.
5 lipca 2012 16:23 | ID: 803640
a jak robisz? bo ja kiedyś robiłam i wyszło mi złe. Było za rzadkie a jak dodawałam cukru to robiło sie za kruche.
do wrzątku jakieś 75 ml, daję żelatyny 3 łyżeczki, potem 3 łyżeczki glukozy. niecałe pół kg cukru pudru wysypuję na stół, robię dziurę i wlewam ten roztwór. zagniatam i dosypuję cukier puder, aż będzie dobrze. jakieś 850 gram cukru, bo tak mam napisane ale na oko robiłam.
5 lipca 2012 19:37 | ID: 803687
a jak robisz? bo ja kiedyś robiłam i wyszło mi złe. Było za rzadkie a jak dodawałam cukru to robiło sie za kruche.
do wrzątku jakieś 75 ml, daję żelatyny 3 łyżeczki, potem 3 łyżeczki glukozy. niecałe pół kg cukru pudru wysypuję na stół, robię dziurę i wlewam ten roztwór. zagniatam i dosypuję cukier puder, aż będzie dobrze. jakieś 850 gram cukru, bo tak mam napisane ale na oko robiłam.
Tak właśnie robiłam i nie wiem co było przyczyna ale lukier mi sie kruszył i powlekając tort musiałam robić to po kawałkach. Wyszło coś takiego ale efekt miał być lepszy z zamierzeniu. Widać że masa była za krucha.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.