Taki przepis dla mężusia kochanego, bo na śniadanko lubi zjesć coś pożywnego ;)
Na gofry (na ok 8 sztuk):
A dla mnie coś innego ;) coś bez czosnku i z owocami- Gryczano-jaglane racuchy z jabłkami i wanilią ;)
Składniki na ok 21 szt:
- 3 szklanki obranych i pokrojonych na małe kawałki jabłek
- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 1 szklanka BAUCKHOF Mąka gryczana
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (migdałowe, konopne, jaglane itp.)
- 2 łyżki zmielonego na mąkę lnu złocistego
- 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
- 1 płaska łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki CELIKO proszek do pieczenia bezglutenowy
- 1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)
- szczypta soli
Do pokrojonych jabłek dodaj kaszę jaglaną, wymieszaj. Dodaj mąkę gryczaną, len zmielony, wanilię, kurkumę, proszek do pieczenia i/lub sodę, wymieszaj. Dodaj olej kokosowy i mleko, ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Smaż racuchy na patelni beztłuszczowej wykładając na nią po jednej łyżce masy. Pamiętaj, że te racuchy bardzo nie rosną, ponieważ nie zawierają glutenu, ani pszenicy. W związku z tym musisz wykładać trochę wyższą masę na patelnię (ok 1 cm grubości).
A dla małego coś słodkiego ;)
ROSIES Małpki - czekoladowe płatki ryżowe z mlekiem ;)