Zapraszamy na kolejną kolację z winami Gaskonii w Dworze Sieraków, która odbędzie się 11 kwietnia (piątek), o godzinie 19.00.
Gaskonia – czy to Francja jeszcze?
W tym uroczym zakątku Francji, do Francji wcale niepodobnym, mężczyźni zamiast piłki nożnej
oglądają rugby, a gościnność mierzy się liczbą spożytych kaczek i wypitych kieliszków armaniaku.
Jest to jedyne miejsce w świecie (Starym Świecie!), gdzie czerwone wina produkuje się z odmiany
tannat i jedno z niewielu – obok Sauternes i Tokaju – gdzie powstają zachwycające słodkie wina.
Tak mało wiemy o Gaskonii – trzeba to zmienić!
Spotkanie prowadzi Michał Bardel – Redaktor Naczelny Magazynu „Czas Wina”
Menu i wina
Aperitif
Boisieres Blanc Gascogne, IGP Cotes De Gascogne, Południowy-Zachód, Francja
Pierwsza przystawka
Mieszanka sałat z serami kozimi i cytrusowym vinegretem
Colombelle L'Original, IGT Cotes de Gascogne, Południowy-Zachód, Francja
Druga przystawka
Pasztet z kaczych wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli
Les 3 Chevaliers, AOC Saint Mont, Południowy-Zachód, Francja
Danie główne
Pieczona kaczka z francuskimi frytkami i czerwoną kapustą duszoną w winie
Tradition Romane, AOC Madiran, Południowy-Zachód, Francja
Deser
Brzoskwinie w sosie szodonowym z lodami waniliowymi
Collection Plaimont, AOC Pacherenc du Vic Bilh, Południowy-Zachód, Francja
Więcej informacji na stronie [wymoderowano]
Serdecznie zapraszamy!!!