Tak jak obiecałam przepisuję:
DOZWOLONE
- pieczywo: jasne, pszenne, czerstwe
- mąka: pszenna, ziemniaczana, kukurydziana, owsiana, ryżowa
- makarony: nitki
- kasze: manna, krakowska, kukurydziana, płatki owsiane, , drobna jęczmnienna, ryż, tapioka, sago
- mleko: o małej zawartości tłuszczu, świeże z proszku, fermentowane przetwory mleka jak kefir, jogurt, zsiadłe mleko, maslanka
- sery: chude twarogowe
- jaja: całe do 3 szt. tygodniowo, białka
- mięso: chude (cielęcina, wołowina, kura, kurczę, indyk, królik, ozorki, serca, wątroba, flaczki cielęce)
- ryby: chude (dorsz, sandacz, szczupak, karmazyn, lin, leszcz, karaś, flądra)
- wędlina: chuda szynka wieprzowa, polędwica, kiełbasa wołowa, parówki cielęce
- konserwy mięsne: szynka, cielęcina w galarecie
- masło: świeże i na surowo
- śmietanka: w ograniczonych ilościach
- tłuszcze: oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, oliwa z oliwek)
- ziemniaki: gotowane w całości, puree, gotowane i pieczone w łupinach
- warzywa: pomidory bez skórki i pestek, zielona sałata, marchew, dynia, szpinak, szparagi, rabarbar, buraki, botwina, cykoria, papryka, selery, pietruszka, koperek, kukurydza, ogórki kiszone obrane ze skórki
- owoce: cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejfruty, jagodowe bez pestek, winogrona bez skórek i pestek, jabłka, brzoskwinie i morele bez skórki, wiśnie, soki owocowe, owoce suszone bez małych pestek, sliwki, przeciery z owoców jagodowych
- strączkowe: ŻADNE
- przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, imbir, gałka muszkatołowa, słodka papryka mielona, wanilia, sok z cytryny, otarta skórka z cytryny i pomarańczy, majeranek, tymianek, bazylia, cząber, koperek, zielona pietruszka, kwasek cytrynowy, cynamon, goździki
- używki: słaba herbata, kakao w ograniczonych ilościach
ZAKAZANE
- pieczywo: razowe, żytnie, świeże
- mąka: razowa, żytnia
- makarony: grube makarony
- kasze: jaglana, gryczana niełuszczona
- mleko: pełne, zbyt kwaśne przetwory mleczne
- sery: dojrzewające, tłuste, topione, zbyt kwaśny twaróg
- jaja: przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego żółtka należy wykluczyć
- mięso: wieprzowina, tłuste mięsa, baranina, gęś, kaczka, flaki
- ryby: tłuste, marynowane, konserwy
- wędlina: tłuste wędliny i kiełbasy, pasztetowa
- konserwy mięsne: pozostałe konserwy
- masło: topione, solone, nieświeże
- śmietanka: kwaśna śmietana
- tłuszcze: smalec, słonina, boczek, olej rzepakowy, margaryny
- ziemniaki: frytki, prażynki, smażone, odsmażane, placki ziemniaczane
- warzywa: przodkiew, kalarepa, kalafiory, brokuły, kapusta, jarmuż, czosnek, pory, fasolka szparagowa, groszek zielony, brukiew, ogórki, szczypiorek, grzyby
- owoce: czereśnie, gruszki, owoce nie obierane, owoce jagodowe nieprzecierane
- strączkowe:WSZYSTKIE
- przyprawy: ocet, ostra papryka, curry, musztarda, maggi
- używki: kawa naturalna, napoje alkoholowe, czekolada