Witam.
Oto kilka rad które powinna Pani wprowadzić, by stracić na wadze:
1. Wprowadzenie do jadłospisu warzywa i owoce. W ciągu dnia powinno się spożywać około 500 g warzyw i owoców. Są one bardzo ważnym elementem diety, ponieważ są nisko kaloryczne, bogate w witaminy oraz błonnik. Powinny się znajdować w każdym posiłku.
2. Wyeliminowanie z diety słodyczy (ciasta, ciasteczka, cukierki, batony itp.) Dostarczają jedynie zbędnych dodatkowych kalorii.
3. Spożywanie większej ilości tłuszczy nienasyconych (oliwa z oliwek, tłuszcze ryb, margaryny, olej słonecznikowy) kosztem tłuszczów nasyconych (masło, smalec )
4. Wybieranie niskotłuszczowych produktów mlecznych.
5. Wybieranie pełnoziarnistych produktów zbożowych.
6. Spożywanie 5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny. Posiłki powinny być niewielkie.
7. Nie smażyć, nie piec na tłuszczu. Dużo zdrowsze i mniej kaloryczne jest stosowanie gotowania, duszenia i pieczenia bez tłuszczu.
8. Nie używać sosów do potraw i zasmażek.
Jeśli chodzi o białe pieczywo, proszę zastąpić np. chlebem razowym.
Sery żółte - są kaloryczne ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, radziłabym ograniczyć ich spożycie.
Wędliny - wybierać z chudego mięsa.
Majonez – w sałatkach zastąpić można jogurtem naturalnym, na kanapkach wymienić na warzywa.
Dobrym rozwiązaniem przy zmniejszaniu masy ciała są sałatki, dość proste do przygotowania, z dużą ilością warzyw.
Pomocna może być piramida prawidłowego żywienia, która przedstawia jakie powinny być proporcje między poszczególnymi grupami produktów.
Życzę wytrwałości.
Pozdrawiam,
Katarzyna Dąbrowska