Marta i CodziennośćKategorie: Zainteresowania, Dom i ogród Liczba wpisów: 15, liczba wizyt: 26999 |
Nadesłane przez: marta-leszczak 17-01-2017 10:55
Czy znacie podpiwek? Jest on napojem podobnym do piwa, jednak bezalkoholowym. Najczęściej produkowany przez browary, ale na sklepowych półkach można też znaleźć produkty, które pochodzą od producentów wód mineralnych i napojów.
Podpiwek jest napojem gazowanym o zdecydowanie ciemnej barwie, ma smak chmielowo-gorzkawy. Główne składniki tego napoju to słód w postaci mąki słodowej lub ekstraktu słodowego, woda, drożdże. Niekiedy dodaje się do niego cukier, ekstrakt chmielowy lub chmiel, kwas cytrynowy lub też mlekowy. Gotowy podpiwek jest oczywiście dziełem fermentacji. Jak widać skład tego produktu jest podobny do składu piwa. Podpiwki doskonale gaszą pragnienie, dlatego są idealne na lato. Mogą je pić wszyscy, ponieważ nie są to napoje alkoholowe.
Podpiwek to źródło wielu witamin i minerałów! Dzięki składnikom z jakich powstaje zawiera sporą ilość witamin z grupy B, które znakomicie działają na samopoczucie, wspomagają włosy, paznokcie i skórę, wzmacniają układ odpornościowy. Podpiwek to także spore źródło witaminy H, czyli biotynę. Jest to niezwykle ważny składnik enzymów, które uczestniczą w trawieniu tłuszczu. Co więcej, podpiwek to także spore źródło polifenoli, które to wykazują działanie przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Substancje te usuwają też z organizmu szkodliwe wolne rodniki, które to mogą uszkadzać niektóre tkanki oraz zdecydowanie przyśpieszać cały proces starzenia się organizmu. Podpiwek dostarcza tez wielu ważnych dla organizmu minerałów. Przede wszystkim selenu i cynku.
Podpiwek można samodzielnie wykonać w domu. Poniżej mój przepis, z którego korzystam od kilku lat:
Potrzebne jest 10 szyszek chmielu i 10 łyżek kawy zbożowej, około 5 litrów wody, 200 gram cukru i 2 gramy drożdży. Wodę gotujemy i dodajemy do niej chmiel i kawę. Następnie wywar chłodzimy i dodajemy do niego drożdże. Później, po rozpuszczeniu wszystkich składników, dodajemy cukier i kwas z cytryny. Tak przygotowany napój przecedzamy przez sito i wlewamy do butelek. Zostawiamy go na około 24 godziny, po czym spuszczamy powietrze z butelek i odstawiamy je jeszcze na 3 – 4 dni.