Składniki:
mozzarella
250 g brokułów (w tym 125 g na pesto)
100 g zielonej soczewicy
5 pomidorków czereśniowych
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
szczypta suszonego oregano
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Brokuły myjemy, osuszamy. Rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ponownie odcedzamy. Różyczki brokułowe (125g) wkładamy do blendera, dodajemy obrane w całości ząbki czosnku oraz oliwę. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstej masy. Dodajemy Specialite, suszone oregano oraz pieprz i sól. Miksujemy kilka sekund. Pesto gotowe
- Soczewicę płuczemy dwa razy i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy
- Pozostałe brokuły rozkładamy na talerzu sałatkowym,dodajemy umyte i osuszone pomidorki czereśniowe pokrojone na ćwiartki, soczewicę oraz porwaną mozzarellę i podajemy z brokułowym pesto ułożonym na sałatce.
Autor: Aneta Klimecka
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści NOLNS.9 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw "Prymat"!
Zamknij