KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 330635 |
Nadesłane przez: Dunia 02-09-2017 20:10
Przez ostatnie dwa lata robiłam sos z cukinii. I w tym roku też zrobiłam . Ale zmodyfikowałam go troszeczkę.
Dodałam do cukinii pieczona paprykę, pieczony czosnek i pieczoną cebulę.
I wyszło coś pysznego.
Składniki:
3 duże cukinie
4 duże czerwone papryki
1 duży ząbek czosnku
6 cebul
garść siekanych ziół "zza okna" : bazylia, oregano, szałwia, tymianek, lubczyk.
5 słoiczków 200 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka chili
pieprz ziarnisty, liść laurowy , ziele angielskie zamknięte w koszyczku do parzenia herbaty.
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki.
Paprykę oczyścić, przekroić na pół.
Czosnek i cebulę obrać.
Paprykę, czosnek i cebulę piec w piekarniku w 150 stopniach przez 1 godzinę. Wcześniej wyjąc zarumieniony czosnek.
Zdjąć z papryki skórkę i wyłożyć do miseczki. Zlać też do miseczki sok powstały z pieczenia warzyw.
Cukinię włożyć do garnka, dodać cebulę, czosnek , zioła sól i przyprawy w koszyczku.
Dusić pod przykryciem około 2 godzin do miękkości cukinii.
W połowie duszenia dodać paprykę.
Zmiksować i dodać koncentrat miksując.
Przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować 10 minut.
Smacznego!!!