Popielec jest dniem postu. Przygotowałam dzisiaj zapiekankę rybną. Nie jest to szybka potrawa. Ale można przygotować półprodukty dzień wcześniej.
Składniki:
10-12 średnich ziemniaków.
1/2 paczki mrożonej włoszczyzny
1 opakowanie mrożonych kostek z morszczuka - 4 sztuki
1 duża cebula
3 jajka
1/4 szklanki śmietanki 30%
3 łyżki tartego żółtego sera.
troszkę mąki do obsypania filetów
olej do smażenia filetów
1 łyżka masła
przyprawa ziołowa ( zioła prowansalskie lub oddzielnie tymianek, bazylia, oregano)
sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Rozmrożone i odsączone na papierowym ręczniku kostki z morszczuka, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na lekko złoty kolor.
Rybę wyjmujemy a na patelnię wkładamy masło i rozgrzewamy. A następnie smażymy na złoto cebulę.
Dodajemy włoszczyznę i dalej podsmażamy prze kilka minut.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy trzemy na "jarzynówce" 1/2 ziemniaków.
Ziemniaki solimy, posypujemy przyprawami i pieprzem.
Na ziemniaki wykładamy 1/2 usmażonych warzyw
Solimy, posypujemy ziołami i pieprzem.
Wykładamy usmażoną rybę.
Na rybę wykładamy pozostałą część warzyw .
Solimy, posypujemy przyprawami i pieprzem.
Następnie trzemy pozostałe ziemniaki.
I znów solimy, posypujemy ziołami i pieprzem. Uwaga za każdym razem robimy to lekko.
Ziemniaki posypujemy tartym serem.
Całość zalewamy rozkłóconymi 3 jajkami z 1/4 szklanki śmietanki 30% z kartonika.
Całość przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Zdejmujemy folie i jeszcze podpiekamy aż zapiekanka zarumieni się.
Zapiekankę wykładamy ostrożnie na talerz i zajadamy się!!!
Zamknij