Zupa musi być!!! Szczególnie zimą i szczególnie dla mamy.
Ale gotuję zupełnie inaczej. Musiałam wyrzec się zasmażki i śmietanki.
Więc te moje zupy są lekkie i mają inny smak. Do tego smaku muszę przyzwyczaić się. Ale nie mam z tym wielkiego problemu.
Obawiałam się niechętnej reakcji mojej mamy. Na razie nie zgłasza sprzeciwów Więc też przyzwyczai się. Inna sprawa, ze nalewa sobie zupy mniej i podchodzi jak do jeża. Głośno jednak nie komentuje.
Zupa buraczkowa z ziemniakami , fasolką szparagową i brokułem.
Składniki:
Kawałek wędzonego boczku ze skórą
Włoszczyzna
Ziemniaki
Kilka suszonych grzybków.
Przyprawy: lubczyk, sól, ziołowy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sok z cytryny. Dodałam też 1 łyżeczkę swoich suszonych przypraw z działki.
Buraki . Ja miałam starkowane i zamrożone.
Fasolka szparagowa i brokuły. Ugotowane do sałatki.
Sposób przyrządzenia:
Przygotować bulion z wędzonki , warzyw i grzybów z dodatkiem przypraw,
Gdy marchew jest miękka , bulion przecedzamy przez sito i zalewamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek wykorzystamy do innego celu. Gotujemy do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.
Dodajemy buraki i od razu wlewamy 2 łyżki soku z cytryny.
Doprowadzamy do zawrzenia . I kończymy gotowanie aby zupa zachowała kolor .
Do miseczki z zupa dokładamy kilka strączków fasolki i kilka różyczek brokułów i posypujemy zieloną pietruszką.
Smacznego!!!
Zamknij