No i dzisiaj zrobiłam piegusa.
Wyszedł fajny i smaczny. Więc Wam też proponuję ten przepis.
Składniki:
200 g mąki tortowej
200 g maku
200 g cukru pudru
250 g rozposzczonego masła.
1 szklanka białek. Ja miałam troszkę więcej bo z 11 jaj i szkoda było wylewać.
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego
1 cuvertura do polania ciasta
Sposób wykonania:
Makę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mak i dokładnie mieszamy.
Dodajemy rozpuszczone masło i znów dokladnie mieszamy rozcierając łyżką.
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ubijamy.
Po troszke dodajemy do masy makowej i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Dodajemy skórkę cytrynową i aromat migdałowy.
Keksówkę o wymiarach 12 cmx 25 cm smarujemy masłem i osypujemy tartą bułką.
Wykladamy do keksówki ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy około 1 godziny sprawdzając patyczkiem Ciasto jest gotowe gdy wyjmujemy suchy patyczek.
Ostudzonego piegusa polewamy rozpuszczoną cuverturą.
I robimy kawusię, do której podajemy naszego piegusa.
Smacznego.