KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 330668 |
Nadesłane przez: Dunia 14-01-2014 16:14
To co dzisiaj ugotowałam przechodzi wszelkie wybrażenia o tej zupie. Jest po prostu pyszna!!!
A przepis podaję na prośbę Asi.
Składniki:
Wywar: 2 marchewki, 1/4 średniego selera korzennego, kawałek pora ( około 15 cm z częścią zieloną i białą). Dwie gałązki selera naciowego, kawałek białej pietruszki.
Skórka z wędzonego boczku ( zawsze zostawiam i przechowuję w zamrażarce). dwie łyżki łodyżek koperku ( też zawsze mam w zamrażarce - nigdy nie wyrzucam), 2 łyżki zamrożonego lubczylu.
Wszystko wrzucam do zimnej wody i dodaję liść laurow(9 ja daję 4-5 szt), łyżkę ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu ziarnistego i 2 łyżki Kucharka.
Pozostałe składniki, które dodaję po odc edzeniu wywaru. Zawsze odcedzam, bo nie lubię gdy plączą mi się przyprawy.
15-dag pokrojonego świeżego boczku lub pachwiny
15 dag boczku wędzonego też pokrojonego
1 duża cebula
3 ugotowane i starkowane na jarzynówce średnie buraki.
1 puszka białej fasolki
1 puszka zielonego groszku ( nie zawsze)
1/4 małej grubo pokrojonej kapusty
6 dużych ziemniaków
śmietamka 30%.
2 łyżki octu winnego.
Sposób przygotowania.
Warzywa nastawiam i gotuję wywar, kory gdy marchew jest już miękka przecedzam. Marchew, pietruszkę seler, por i seler naciowy kroje w kostkę .
W czasie gdy wywar gotuje się, przesmażam boczeki z cebulką, tarkuję buraki, obieram ziemniki i kroję w kostkę. Kroję też grubo białą kapustę.
Do wywaru wrzucam ziemniaki i podsmażony boczek i kapustę. Gotuję do "prawie" miękkich zemniaków.
Wrzucam warzywa, fasolkę, groszek i buraczki.
Gdy zagotuje się zupa, wlewam ocet. Chwilkę gotuję i wyłączam. Trzeba uważać aby zupa nie straciła koloru.Jeżeli straci, to można dodać trochę.koncentratu burakowego Do lekko ostudzonej wlewam śmietankę. 30-tka nie zwarzy się.
Posypujemy posiekanym koprem .
I zajadamy się!!! Smacznego!!!
Adres URL wpisu
https://www.familie.pl/Blogi-11-39/b0p17758,Barszcz-ukrainski.html
Adres URL bloga
https://www.familie.pl/Blogi-11-39/b807-1,Kulinaria.html