Moja ulubiona kolacja - PRACE KONKURSOWEKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 18, liczba wizyt: 44062 |
Nadesłane przez: ULA 22-11-2010 09:37
-wątroba wieprzowa (800 g)
-mąka
-2 jajka (1-surowe, 1 gotowane)
-2 marchewki duże
-2 cebule duże
-majonez (najlepiej Winiary)
-pietruszka
-kilka ogórków konserwowych do dekoracji
-przyprawy
Wątrobę wieprzową mielimy w maszynce (do mielenia mięsa) dodajemy 1 surowe jajko, mąkę, przyprawy - wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelni smażymy cienkie i nie duże placki, układamy na talerzyku.
„Kołderka": bierzemy 2 duże marchewki, 2 duże cebule. Cebule kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, wszystko wykładamy na patelnię i smażymy do gotowości, potem wkładamy do miski, dodajemy 1 gotowane jajko, natkę pietruszki, przyprawy, majonez najlepiej Winiary i mieszamy.
Bierzemy nasze spodki z wątroby i każdy spodek równomiernie przykrywamy „kołderką", na „kołderkę" można położyć kawałek ogórka konserwowego. Danie wygląda bardzo ładnie, a smakuje jeszcze lepiej, a co najważniejsze zdrowe (wątroba jest źródłem witamin: B9,B12, A, żelazo, zwiększa odporność organizmu). Życzę smacznego!
Autor: Olga Nosowicz
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści: WM KOLACJA 12 (po wyrazie WM i po wyrazie KOLACJA znak oddzielający: spacja) na numer: 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw Prymat! Na oddanie głosu masz czas tylko do 7 grudnia 2010.