Pomarańczowo-cynamonowa - pół szklanki mielonej kawy zmieszać z 1/2 łyżeczki cynamonu i zaparzyć w ekspresie lub dzbanku do parzenia kawy. Podgrzać mleko do temperatury 80 st. Do filiżanki wlać odrobinę syropu pomarańczowego, zaparzoną kawę i mleko. Na wierzch położyć bitą śmietanę. Posypać całość cynamonem.
Z kardamonem - 3 łyżki świeżo zmielonej kawy zmieszać ze szczyptą mielonego kardamonu i wstawić do ogrzanego piekarnika na 3 minuty. Zagotować wodę, zalać gotową kawę w filiżance, przykryć i odstawić pod przykryciem na 3 minuty. Podawać ze śmietanką lub mlekiem.
Karaibska - wlać do szklanki 45 ml rumu i wsypać łyżeczkę cukru. Następnie dodać 120 ml gorącej kawy i 30 ml mleka. Udekorować bitą śmietaną i posypać szczyptą cynamonu
Zamknij