Składniki:
4 gniazdka tagliatelle szpinakowe
1/2 pęczka szparagów zielonych
50 g parmezanu (na pesto i do dekoracji)
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek extra vergine
sól
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
- Umyte szparagi, od których odcinamy stwardniałe końcówki, gotujemy al dente na parze.
- W moździerzu ucieramy 2 ząbki czosnku ze szczyptą soli. Dodajemy umyte i osuszone liście pietruszki, starty parmezan oraz stopniowo oliwę, aby uzyskać gęsty, grudkowaty sos. Pesto przekładamy do miski.
- Gorący makaron dodajemy do pesto, delikatnie mieszamy. Dekorujemy główkami zielonych szparagów oraz płatami parmezanu.
Autor: Aneta Klimecka
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści NOLNS.11 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw "Prymat"!
Zamknij