Kotlety pożarskie
500 g kurzych piersi, 2 kromki bułki bez skórki, 125 ml mleka, 1 żółtko, 4 łyżki margaryny, 3 łyżki tartej bułki, 4 łyżki soku cytrynowego, sól, pieprz, olej do smażenia
Mięso umyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę i zmielić dwa razy w maszynce. Bułkę namoczyć w zimnym mleku. Do zmielonego mięsa dodać dobrze odciśniętą bułkę, żółtko, sól, pieprz i dwie łyżki roztopionej margaryny. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Uformować osiem podłużnych kotletów równiej wielkości. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć na małym ogniu na jasnozłoty kolor.
Usmażone kotlety wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut.
Roztopić dwie łyżki margaryny. Kotlety ułożyć na półmisku, polać roztopioną margaryną i skropić sokiem z cytryny. Udekorować natką pietruszki. Podawać z ziemniakami purre i surówką.
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.17 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.
Zamknij