Głosowanie na gotowanie - konkurs Familie.pl i "Naszego Olsztyniaka" (ZAKOŃCZONY!)Kategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 23, liczba wizyt: 117253 |
Nadesłane przez: ULA 04-03-2010 09:25
Zapiekane łódeczki z cukini z mięskiem mielonym
Składniki:
2 średnie cukinie
400g mięsa mielonego
1 duża cebula
litr bulionu (najlepiej rosół z kury)
starty żółtego sera
sól, pieprz ,zioła (wg uznania: prowansalskie, bazylia, oregano)
1 koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
2 szklanki ryżu
oliwa
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewany na patelni nico oliwy i wrzucamy mięso mielone, następnie cebulę, smazymy ją, aż sie zeszkli.
Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy. Wydrążone częstki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Wsypujemy ryż. Gotujemy aż ryż będzie dość miękki a cukinia się rozgotuje. W razie potrzeby dolewamy wody.
Wówczas dodajemy wcześniej zesmażone mięso z cebulką.
Dodajemy koncentrat lub pomidory z puszki lecz nie jest to niezbędny składnik. Doprawiamy wg uznania do smaku. Otrzymaną masę przekładamy do łódeczek z cukini, posypujemy startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok 25 minut - do momentu, aż cukinia będzie miękka a serek zapieczony
Smaczengo!
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.3 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.