I danie – Zupa jugosłowiańska:
Składniki na zupę:
2 skrzydełka z kurczaka
2 pietruszki w korzeniu
3 marchewki w korzeniu
1 mały seler
1 niewielka cebulka
2 gałązki selera naciowego
1 pęczek zielonej pietruszki
¼ czerwonej papryki
1 ziele angielski
1 liść laurowy
1 grzybek suszony
pieprz, przyprawa do zup (kucharek, vegetta)
woda
Składniki na kluski:
1 jajko
1 łyżeczka masła
kasza manna – ile zabierze
szczypta curyy
W dużym garnku gotujemy wodę i na gotującą wrzucamy skrzydełka. Warzywa obieramy i myjemy. Cebulkę opalamy na palniku. Warzywa korzenne (pietruszka, marchewka, seler) ścieramy na grubej tarce. Seler naciowy kroimy w paseczki, a paprykę w kosteczkę. Pietruszkę naciową siekamy a końcówkę (łodygi z niewielką ilością liści) związujemy nitką. Do gotującej się wody z udkami wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, starte warzywa oraz seler naciowy i związane łodygi zielonej pietruszki oraz opaloną cebulkę i suszony grzybek. Gotujemy na małym ogniu. Po około 30 minutach wyławiamy cebulkę oraz związane łodygi zielonej pietruszki. Dodajemy przyprawy oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Całość gotujemy aż skrzydełka będą miękkie (można je wyłowić, żeby się nie rozleciały).
Przygotowujemy kluski – do kubeczka albo szklanki wpijamy surowe jajko, dodajemy masło, curyy oraz odrobinę kaszy manny. Mieszamy – jeżeli jest za bardzo jeiste dodajemy kaszy. Konsystencja musi być zwarta ale miękka.
Czystą łyżeczkę maczamy w zupie i bierzemy ciasta na kluski – mniej więcej ¼ łyżeczki. Kluski kładziemy do zupy. Uwaga! Kluseczki rosną. Całość gotujemy około 40 minut aż kluseczki będą miękkie. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
II danie – udka z kurczaka, ziemniaczki pieczone i surówka z kalafiora:
Mięso:
udka z kurczaka
czosnek granulowany
przyprawa uniwersalna (kucharek, vegetta)
olej
Mięso przygotowujemy dzień wcześniej. Umyte udka przyprawiamy czosnkiem, przyprawą, polewamy olejem tak by rozprowadzić przyprawy równomiernie i na całą noc wykładamy do zamkniętego pojemnika do lodówki.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i układamy udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku z termo obiegiem przez około 30 minut w temperaturze 150 stopni. Kiedy udka będą już białe (ugotowane) a w brytfance pojawi się sos zdejmujemy folię i podwyższamy temperaturę do 180 stopni. Co jakiś czas obracamy mięso by piekło się równomiernie z każdej strony.
Ziemniaczki:
ziemniaki
przyprawa uniwersalna (kucharek, vegetta)
olej
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki o jednakowej wielkości i myjemy. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, olej i mieszamy aż równomiernie pokryją się przyprawami. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i wrzucamy na nie przygotowane ziemniaczki. Pieczemy w piekarniku z termo obiegiem w temperaturze około 180 stopni przez około 40 minut. Jak będą przyrumienione sprawdzamy patyczkiem czy są miękkie w środku. Można w trakcie pieczenia poobracać by przypiekły się równomiernie z każdej strony
Surówka:
1 kalafior
1 pomidor
1 ogórek
olej
sól, pieprz
Kalafiory kroimy na części i myjemy razem z pomidorem i ogórkiem. Ogórek obieramy ze skórki. Kalafior szatkujemy albo drobno kroimy. Ogórek i pomidor kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy oleju oraz soli i pieprzu do smaku.
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.1 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.
Zamknij